Här jublar Stefan Holm efter sitt OS-guld 2004 i höjdhopp på 2.36 och springer ärevarv runt OS-arenan i Aten med den svenska flaggan Foto: TT

Rättegång mellan Stefan Holm och bensinbolaget St1

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes rättegången där Stefan Holm stämt bensinmacks-kedjan ST1 för varumärkesintrång genom att ha använt hans guldhopp i OS i Aten i en reklamjingel.

Det är en upprörd Stefan Holm SVT Nyheter möter under en paus i förhandlingarna i Solna Tingsrätt.

– De har gjort en reklamjingel som bygger på mitt livs största idrottsögonblick. Då bör de betala för det också!

Holm mot St1

Målet handlar om en reklamjingel som sändes i radio hösten 2014. Jingeln är en kopia på Radiosportens referat från guldhoppet, men huvudpersonen kallas i jingeln Stefan Wong, och istället för att hoppa tankar han bensin.

Använt utan samtycke

Stefan Holm hävdar att bensinbolaget ST1 kränkt hans integritet och gjort sig skyldigt till varumärkersintrång genom att utnyttja hans namn utan samtycke.

– Dels är det viktigt för mig personligen. De har använt mitt livs största idrottsögonblick för att kränga bensin. Men det är också principiellt viktigt, för om det är okej att göra så här mot mig kan de ju använda vilken person som helst i reklam utan något medgivande.

Ville ”twista till det”

ST1:s informationschef, Erica Samuelsson, förnekar inte att bolaget använt sig av referatet som förebild för jingeln.

– Vi har använt olika kända idrottsreferat, men vi anser inte att vi har använt Stefan Holm i reklamen. Vi har inte överträtt lagen om namn och bild i reklam, som det här handlar om.

Men när huvudpersonen i er reklam kallas Stefan Wong, är inte det ett utpekande?

– Vi respekterar Stefan Holm som idrottsman, men vi anser inte att det är ett utpekande. Vi har använt referatet för att twista till det lite och få fram det faktum att vi erbjuder låga priser till våra kunder.

Begär ersättning

Stefan Holm yrkar på totalt  på 250.000 kronor i ersättning och skadestånd. Han begär också att ST1 betalar hans rättegångskostnader.

– Om man gör reklam för ett företag blir man förknippad med det för en lång tid. Folk frågar mig vad jag har fått betalt, och varför jag valt att samarbeta med det här bolaget.

Men är inte det här sådant man får räkna med när man är en offentlig person?

– Nej. Det finns lagstiftning som säger att man inte får använda någons namn eller bild i reklamsammanhang. Det är mycket man får stå ut med som offentlig person, men att ett företag tjänar pengar på mig utan mitt medgivande – där går gränsen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Holm mot St1

Mer i ämnet