Dom väntas mot våldtäktsåtalad S-politiker

Uppdaterad
Publicerad

I dag väntas domen mot den våldtäktsåtalade S-politikern meddelas från Värmlands tingsrätt. Mannen misstänks för sju fall av våldtäkt mot en och samma kvinna.

Enligt förundersökningen uppger kvinnan att det rör sig ett stort antal våldtäkter under fler års tid men åklagare Rebecca Hällgren har alltså åtalat mannen för våldtäkt vid sju tillfällen, mellan september 2019 till september 2021.

Kvinnan själv uppger i polisförhör att övergreppen blev en vardag, att hon varken kunde eller orkade styra över vad mannen gjorde med henne. Mannen ska även ha slagit henne, tagit strypgrepp och kontrollerat hennes ekonomi genom att föra över hennes lön till sitt konto.

Tunga politiska uppdrag

Politikern har haft flera tunga politiska uppdrag för Socialdemokraterna i sin kommun i Värmland. Efter att misstankarna väckts mot honom meddelade S i Värmland att mannen inte får behålla några uppdrag för partiet. Vad som händer med hans politiska uppdrag i kommunen är oklart.

Det hela uppdagades enligt åtalet när kvinnan berättade om våldtäkterna för sin chef. Dagen innan sökte hon vård på CSK i Karlstad men läkaren avbröt då undersökningen då han ansåg att kvinnan var i för dåligt skick. Hon hade också stora skador i underlivet.

Enligt kvinnan har S-politikern dagligen krävt analsex och straffat han henne senare på kvällen om hon inte följt hans regler. Ibland ska hon fått tabletter innan övergreppen för att bli mer utsuddad/avslappnad för stunden. Ibland blev smärtan efteråt så svår att hon inte kunnat sitta.

Bjöd in andra män

S-politikern ska genom sexsajter även ha bjudit in andra män som varit med och haft sex med kvinnan.

Kvinnan var rädd att ingen skulle tro henne och att politikern skulle hävda att hon är tablettmissbrukare. I förhör säger hon:

– Jag har så jävla ont. Han tar ingen hänsyn till att det gör ont heller. Han stoppar in den ändå. Men jag har blivit så van det så jag... det har blivit normalt. Så jag har inte tänkt på att det är fel heller.

Inga spermaprov

Polisens undersökningar i fastigheten där övergreppen ska ha skett visade inte på några spår av sperma eller blod.

S-politikern har hela tiden förnekat brott.

– Han har inte gjort någon handling mot målsägandens vilja, säger hans advokat Bertil Moreau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.