• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eksjö, Jönköpings län och Eksjös kommun, i Jönköpings län. Det brinner i ett flerfamiljshus i centrala Eksjö med rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT

Dyrast VA-taxa i Årjäng

Publicerad

Det skiljer en hel del i hur mycket man betalar i avgift för vatten och avlopp beroende på var man bor. Här kan du se vilken avgift som tas ut i din kommun.

Det är i den årliga rapporten från Nils Holgersson-gruppen som VA-priserna för hela landet har kartlagts. VA-taxan redovisas enligt en typlägenhet om 67 kvm. Rapporten visar att i Värmland är avgiften dyrast i Årjäng där den kostar närmare 7 000 kronor per lägenhet och år, vilket är bland de högsta avgifterna i hela Sverige. Sett till länet är taxan billigast i Karlstad med närmare 3 500 kronor per lägenhet och år.

– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen, men de stora variationerna är ändå svåra för en enskild konsument att förstå. En liter mjölk kostar ungefär lika mycket över hela Sverige medan det är väldigt stora prisskillnader för en liter vatten beroende på var man bor, säger Jennie Wiederholm, ordförande Nils Holgersson-gruppen i ett pressmeddelande där hon också efterfrågar en större förutsägbarhet i prissättningen från år till år.

Rapporten visar också att taxan höjts med över tio procent i 21 av landets 290 kommuner – dock inte i någon av Värmlands kommuner. Här finns största höjningen i Torsby med 2,6 procent. Endast i en kommun har den sjunkit och det är Arvika där avgiften sänkts med 2,6 provent. I merparten kommuner i länet är avgiften oförändrad. 

Kostnad i din kommun

Visa

Kommun/Kostnad kronor per lägenhet och år

Karlstad 3 481

Kristinehamn 3 667

Arvika 4 142

Hagfors 4 197

Säffle 4 426

Forshaga 4 848

Grums 5 010

Filipstad 5 252

Sunne 5 258

Munkfors 5 553

Eda 5 805

Storfors 6 080

Torsby 6 213

Hammarö 6 259

Kil 6 293

Årjäng 6 990

Källa: Nils Holgersson-gruppen (Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO.
Jämförelsen av VA-priserna i delrapporten bygger på Svenskt Vattens taxestatistik för 2018.)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer