Foto: SVT

Dyster sommar väntas för länets fem turistmagneter

Uppdaterad
Publicerad

Kommer besöksmålen i Värmland ha öppet som vanligt i sommar? Vilka anpassningar görs på grund av corona? Vilka ekonomiska konsekvenser medför corona för verksamheterna?SVT Nyheter Värmland ställde frågorna till de fem största besöksmålen i länet.

Så här svarade ansvariga vid de, enligt Visit Värmland, största besöksmålen.

Värmlands museum

Antal besökare 2019: 135 000 (från och med 1 juni då man öppnade igen efter en ombyggnation)

– Vi har inte öppet som vanligt i sommar. På von Echstedtska gården håller vi öppet trädgården några dagar i veckan och vid Torsby Finnskogscentrum och Långbans gruv- och kulturby kan man besöka kulturmiljöerna utomhus, säger Johanna Henriksen, redaktionschef Värmlands museum. Värmlands Museum i Karlstad har stängt men planerar att öppna efter sommaren.

– Vi gör nu anpassningar för att fungera utomhus och digitalt. Vi har bl.a. tagit fram nio mobila guider med koppling till alla fyra besöksmålen och även andra intressanta platser i Värmland. 

Enligt Henriksen har coronakrisen fått stora konsekvenser för verksamheten och man tappar intäkter dagligen.

– Än så länge har vi inte sett att vi får del av något krispaket. Vi såg för en tid sedan att vi förlorar sju miljoner kronor men nu har vi har gjort anpassningar för att den summan ska minska.​

​Sandgrund Lars Lerin

Antal besökare 2019: 90 000.​

– Efter att ha haft stängt sedan någon gång i mars öppnar vi igen i början på juni, säger konstnären Lars Lerin.​

– Vi ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och inte ha mer än 50 personer i museet samtidigt.

Hur verksamheten påverkats ekonomiskt vill han inte i nuläget spekulera i.

– Det känns osmakligt att prata om ekonomin så länge folk faktiskt dör. Det får bli som det blir och det är eländigt. Ekonomin får komma så småningom, säger Lars Lerin.

Ransäters hembygdsgård

Antal besökare 2019: 70 000.

– Nej, vi har inte öppet som vanligt då alla stora evenemang är inställda samt 14 bröllop men vi har öppet alla 13 museum på kortare och under en begränsad tid, säger Ann-Sofie Pettersson, ordförande för Ransäters hembygdsförening.

– Ja, vi har ställt in alla evenemang. Vi har satt upp texter om avståndshållande och handhygien, samt har handsprit i receptionen.

Verksamheten har dragit ner på personal och man har sagt upp all fem anställda. Man har inte anställt någon sommarpersonal vilket normalt sett är 20 personer på timtid.

– Vi har korttidspermitterat administrativ personal och vi har i dagsläget missat 3,5 miljoner kronor i förlorade intäkter. Vi haltar oss fram, letar stödpaket, kallar in ideella för underhåll av gården och hoppas på att överleva, säger Ann-Sofie Pettersson.

Sunne vattenland

Besöksantal 2019: 55 000

Anläggningen är stängd på grund av en brand. SVT har inte pratat med ansvariga. På sin hemsida meddelar man att man åter öppnar sommaren 2021.

Klässbols linneväveri

Besöksantal 2019: 50 000-80 000.

– Vi har öppet som vanligt, säger Cenita Johansson Åsen, medlem i ägarfamiljen.

– Vi har inte gjort någon anpassning hittills. Vi har stora ytor och det är möjligt att anpassa i sommar om det behövs i sommar.

– Vi har tappat ungefär 60 av besökarna, norrmännen och folk har pausat sina högtidsdagar och behöver inte köpa Klässbolsdukar. Det har minskat även i webbshopen. Alla våra 22 anställda är korttidspermitterade i olika grad. Det här är den svåraste sommaren vi stått inför och jag hoppas verkligen att det kommer folk i sommar, säger Cenita Johansson Åsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.