Elise Van der Veer driver handelsträdgård i Bergerud Foto: SVT

Ebb och flod-system ger lägre vattenförbrukning

Uppdaterad
Publicerad

Det råder vattenbrist runt om i hela landet och även i Värmland finns risk för att grävda brunnar sinar. Men man kan snåla med vattnet. Det gör Elise Van der Veer som driver handelsträdgård i Bergerud, ett par mil väster om Årjäng.

Inne i växthusen frodas allt från citroner till pelargonier. Och för att hålla sina plantor på gott humör så krävs det mer än två tusen liter vatten per dygn. Men för att spara på vattnet så använder Elise Van der Veer en så kallad ebb och flod metod för att vattna sina växter.

– Det är ett vattensnålt system, annars hade jag säkert använt dubbelt så mycket vatten.

Vattenbrist

Holländska kanaler

Elise och hennes man kom till Sverige för snart tjugo år sedan. Hon kommer ursprungligen från Holland och hennes odligsbäddar fungerar likt ett holländskt kanalsystem.

– Det är djupa rännor och små grundare rännor som fördelar vattnet jämt över bordet så att alla plantor får vatten, förklarar Elise Van der Veer.

Efter en halvtimme tappas vattnet av och när vattnet sedan rinner undan samlar man det i en uppsamlingsbassäng för att använda det igen vid nästa flod.

Ebb och flod

Att bevattna en odlad yta på drygt 1200 kvadratmeter på annat sätt skulle bli kostsamt. Elise har visserligen vatten ur egen brunn men det gäller att spara på dropparna när grundvattennivåerna är låga.

– Hade man ett spraysystem som vattnade och ingen uppsamlingsbassäng så blir det väldigt mycket spill, berättar Elise. Jag tror det skulle gå åt dubbelt så mycket vatten. Och växterna suger i sig vatten när det är flod och så försvinner det när ebben kommer. Det gör att vattnet inte försvinner rakt ner i brunnen utan man fångar upp det och använder det igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist

Mer i ämnet