Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annica Bergström berättar om bilarnas betydelse i hennes familj. Foto: SVT

Eda-familjen med fyra bilar: ”Bilen är livsviktig”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Bergström i Åmotfors är enligt dem själva beroende av bilen. Eller rättare sagt fyra bilar.

– Vi tankar för 8 000-10 000 i månaden men vi tröstar oss med att vi bor billigt, säger Jannica Bergström.

Mamma Jannica arbetspendlar nio mil till jobbet på ambulansen i Årjäng, pappa Mikael jobbar på Volvo i Arvika och döttrar Annie och Maja går i skola i Koppom och på Lillerud i Karlstad.

– Bilen är livsviktig, utan den hade vi inte kunnat bo så lättvindigt som vi gör här, säger Jannica Bergström.

”Buss funkar inte”

Med oregelbundna arbetstider är buss inget alternativ för Jannika.

– Kollektivtrafiken här är inställd på att man åker iväg på morgonen och kommer hem på eftermiddagen, tvärtom funkar inte, säger Jannica Bergström.

Yngsta dottern Annie fyller 15 år om några veckor och då händer något efterlängtat: Hon får ta AM-körkort.

Hör Jannica Bergström berätta om bilarnas betydelse i familjen och vad AM-körkortet kommer betyda för dottern Annie Bergström i klippet ovan.

Vad betyder bilen för dig?

Pinnat inlägg

Stort tack för ert engagemang! Nu avslutar vi chatten för den här gången. På återhörande!

Honolulu • Hej! Många pratar frihet, jobbet osv. Om nu olyckan är framme och man måste iväg akut, finns det en akutpol till det också. Eller ringer man 112 och förlitar sig på vården eller rättsapparaten då? Här på landsbygden behövs bilen, så rör den inte. Det här med centralisering och cykla hit och dit kan de hålla på med i städerna där kollektivtrafiken finns och fungerar. Rädda världen med en bilpool på landsbygden? Läser ni inte eller tittar på nyheterna. Miljön är ett omfattande värdsligt problem som inte räddas av landsbygden i Sverige. Det här blir bara dummare och dummare. Hoppas det blev renare i Indien när plastkassen höjdes. Skapade nog bara fler arbetslösa i Sverige som ska försörjas via skattsedeln. Smart tänkt alltihop det här.

pernilla • bilen betyder att jag kan ta mig på arbetet och försörja mig, då vi här i norra värmland inte har lokaltrafik som kör efter arbetstider

gh • På landsbygden skulle livet vara svårare utan bil. Har flera bilar och kommer att köpa en elbil så snart det finns fler lämpliga modeller till bra pris på begagnatmarknaden.

Maritha i Arvika • "Min bil". Är det självklart att alla har tillgång till egen bil? Jag har inte ägt en enda bil de senaste 30 åren, körkort har jag, det använder jag som ID handling. Jag, som kvinna och fattigpensionär inte råd att skaffa mig en bil, även om så vore, skulle jag inte ha råd att använda den. En tröst i det hela, jag utgör en mindre som skadar vår miljö... Jag hoppas att Berit i Sunne lyckas med sin bil pool!

Susanna Kriström • Sverige är ett avlångt land med bitvis mycket gles befolkning. S o Mp s politik bygger det nya fattigsverige när människor på landsbygd och i mindre orter inte har råd att ta sig till jobb, skola, osv.

Hagfors • Älskar mina bilar. Härligt att kunna ut och nöjesåka lite på helgerna också 👍

Malin • Bor 3 mil utanför Uppsala som är en riktig Antibilstad och miljöpartister härjar fritt med sin orealistiska politik. De tror att alla kan bo i centrala Uppsala och cykla överallt. Sen undrar de varför det saknas sjuksköterskor på akademiska sjukhuset

Y • Jag bor i glesbygd så bilen betyder väldigt mycket. Jag skulle inte vilja dela bil med någon.

Mitzi • Finns det appar som hjälper folk, grannar mm att dela bil rättvist enkelt?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilism

Mer i ämnet