Hör Roger Hemström berätta mer i klippet om varför han säljer bilen och hur han tänker om att kompromissa under semestertider. Foto: SVT

Karlstadsborna äger färre bilar än resten av Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad är den enda kommunen i länet där man äger färre bilar per hushåll än riksgenomsnittet. Karlstadsbon Roger Hemström har bestämt sig för att göra sig av med sin bil och istället dela bil med sin pappa.

– Vi kör så lite och han kör så lite att vi borde klara oss, säger Roger Hemström.

Roger Hemström bor i stadsdelen Viken med sin sambo Åsa. De använder bilen mest för matinköp och för ett år sen föddes idéen om att sälja den egna bilen och istället dela bil med Rogers pappa Tommy, som bor några hundra meter bort.

– Vi hade båda tänkt på det, säger Roger Hemström.

I Karlstad äger i snitt varje hushåll 0,97 bil, vilket är lägre än alla andra värmländska kommuner och även lägre än riksgenomsnittet på 1,04, enligt siffror från Trafikanalys.

Hör Roger Hemström berätta mer i klippet om varför han säljer bilen och hur han tänker om att kompromissa under semestertider.

Vad betyder bilen för dig?

Pinnat inlägg

Stort tack för ert engagemang! Nu avslutar vi chatten för den här gången. På återhörande!

Honolulu • Hej! Många pratar frihet, jobbet osv. Om nu olyckan är framme och man måste iväg akut, finns det en akutpol till det också. Eller ringer man 112 och förlitar sig på vården eller rättsapparaten då? Här på landsbygden behövs bilen, så rör den inte. Det här med centralisering och cykla hit och dit kan de hålla på med i städerna där kollektivtrafiken finns och fungerar. Rädda världen med en bilpool på landsbygden? Läser ni inte eller tittar på nyheterna. Miljön är ett omfattande värdsligt problem som inte räddas av landsbygden i Sverige. Det här blir bara dummare och dummare. Hoppas det blev renare i Indien när plastkassen höjdes. Skapade nog bara fler arbetslösa i Sverige som ska försörjas via skattsedeln. Smart tänkt alltihop det här.

pernilla • bilen betyder att jag kan ta mig på arbetet och försörja mig, då vi här i norra värmland inte har lokaltrafik som kör efter arbetstider

gh • På landsbygden skulle livet vara svårare utan bil. Har flera bilar och kommer att köpa en elbil så snart det finns fler lämpliga modeller till bra pris på begagnatmarknaden.

Maritha i Arvika • "Min bil". Är det självklart att alla har tillgång till egen bil? Jag har inte ägt en enda bil de senaste 30 åren, körkort har jag, det använder jag som ID handling. Jag, som kvinna och fattigpensionär inte råd att skaffa mig en bil, även om så vore, skulle jag inte ha råd att använda den. En tröst i det hela, jag utgör en mindre som skadar vår miljö... Jag hoppas att Berit i Sunne lyckas med sin bil pool!

Susanna Kriström • Sverige är ett avlångt land med bitvis mycket gles befolkning. S o Mp s politik bygger det nya fattigsverige när människor på landsbygd och i mindre orter inte har råd att ta sig till jobb, skola, osv.

Hagfors • Älskar mina bilar. Härligt att kunna ut och nöjesåka lite på helgerna också 👍

Malin • Bor 3 mil utanför Uppsala som är en riktig Antibilstad och miljöpartister härjar fritt med sin orealistiska politik. De tror att alla kan bo i centrala Uppsala och cykla överallt. Sen undrar de varför det saknas sjuksköterskor på akademiska sjukhuset

Y • Jag bor i glesbygd så bilen betyder väldigt mycket. Jag skulle inte vilja dela bil med någon.

Mitzi • Finns det appar som hjälper folk, grannar mm att dela bil rättvist enkelt?

Mikael • Vi som bor på Hammarö har nära till ALLT.
Bad, vandringsleder, skolor, förskolor, kultur, affärer i centrum eller Nolgårds köpcentrum. Inga avstånd alls att tala om. Därför vi flyttade hit. Sedan finns enormt utbyggd kollektivtrafik. Det är bara det där med jobbet. Får försöka få ett jobb i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilism

Mer i ämnet