• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Råkade spilla bensin”

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-årige man som misstänks för mordet på en kvinna i Arvika nekar till brott och hävdar att det var en olyckshändelse. SVT Värmland har under dagen rapporterat från rättegången.

Rättegången mot den 26 åring som misstänks för mord och mordbrand, efter att en 25-årig kvinna bränts inne i sin lägenhet i Arvika i juli i år, har nu inletts. 26-åringen nekar till brott.

Det gör också den 29-åriga kvinna som misstänks ha hjälpt 26-åringen att köpa den bensin som ska ha använts för att sätta eld på bostaden samt för att ha kört honom dit.

Misstänkt mordbrand i Arvika

Åklagaren visar bilder

Åklagaren inleder sin sakframställan med att visa bilder på huset som brann och berättar om räddningstjänstens försök att undsätta den 26-åriga kvinnan. hon hittades av rökdykare men avled på sjukhus av sina skador. Därefter föredrar åklagaren det larmsamtal som kom från den 25-åriga kvinnan. Hon befann sig då inne i lägenheten.

– Det brinner i min lägenhet, det brinner i min lägenhet!

Larmoperatören frågar då efter adressen varvid 26-åringen svarar.

– Jag brinner inne, jag brinner inne!

Kvinnan har svårt att tala men ger uttryck för att det är hennes expojkvän som tänt på. Efter ett par minuter tystnar 25-åringen.

SMS-växlingar

Misstankarna mot den före detta pojkvännen väcktes alltså tidigt i utredningen. De styrktes av en smsväxling mellan den innebrända 25-åringens syster och en polis där det framgick att 25-åringen fruktade för vad den nu misstänkte gärningsmannen kunde ta sig till.

Den medåtalade kvinnans uppgifter om vad som hände den aktuella kvällen styrkte ytterligare misstankarna mot 26-åringen. Som motiv för mordet anger åklagaren bland annat svartsjuka.

25-åringen och 26-åringen hade separerat och kvinnan var på väg in i ett nytt förhållande. 26-åringen var påverkad av både alkohol och narkotika när han greps under natten efter mordbranden.

Åkte till bensinmack

Åklagaren redogör nu för hur det ska ha gått till när 26-åringen hämtar en stor flaska i ett förråd, en damejeanne, tillsammans med den medåtalade kvinnan. De båda åker sedan till en bensinmack och fyller flaskan med 14 liter bensin. 29-åringen betalade med sitt bankkort och fick sedan kontanter av 25-åringen.

Bara några minuter därefter kommer larmsamtalet till SOS Alarm. Enligt åklagaren hade då 25-åringen och den medåtalade kvinnan kört till den 25-åriga kvinnans bostad. Den mordmisstänkte mannen ska då ha gått in till 25-åringens bostad, hällt bensin i trapphuset och tänt på. Han ska tänt med tändstickor som tillhörde 29-åringen.

Enligt förhör med 29-åringen ska 26-åringen, i bilen på väg från brottsplatsen, ha gett uttryck för att han dödat 25-åringen. Polisen finner senare att 25-åringen klippt av sig sitt hår efter dådet. Hårrester som hittas visar spår av brand.

Läser ur dagboken

Efter att åklagaren föredragit obduktionsrapporten, som visar att 25-åringen dog av att ha inandats brandrök samt svåra brännskador, läses det högt ur 25-åringens dagbok för att visa på 26-åringens motiv för att döda sin exflickvän. Anteckningarna vittnar om att kvinnan känt sig hotad och ville ur förhållandet.

Fem dagar innan hon brinner inne skriver hon om rädsla, panik, svek, besvikelse, oro och bekymmer.

Köpte bensin till båtmotor

26-åringens försvarsadvokat inleder med att uttrycka att hans klient hoppas på en rättvis rättegång. 26-åringen vidgår meningsskiljaktigheter mellan honom och flickvännen men uppger att det var han som avslutade relationen.

26-åringen hävdar att han köpte bensin för att han skulle testköra en båtmotor han avsåg att sälja.

Besöket hos den före detta flickvännen ska ha skett för att han ville hämta tillhörigheter där.

Den bensinfyllda damejeannen tog han med ut ur bilen och upp till lägenheten för att den avgav bensinångor och att han därför inte ville ha den inne i bilen.

Tog en sil

Han uppger att han råkade spilla bensin på sig och över kläder som 25-åringen ställt ut i en ryggsäck. 26-åringen kände på dörren som var olåst, ropade in men fick inget svar, gick in och tog en sil och försökte tända en cigarett men då fattade hans tröja i stället eld. Han fick av sig tröjan och slängde den på golvet varvid elden bröt ut.

26-åringen tar sig, enligt egen utsago ut, men damejeannen med bensin blir kvar.

Han hävdar att han då hör ett skrik inifrån lägenheten och springer in för att försöka rädda henne, utan att lyckas, och att det är då hans hår sveds av elden.

Satt kvar i bilen

Den 29-åriga medåtalade kvinnans försvarare inleder med att förklara att hon inte vet vad som hände när 26-åringen var inne i huset eftersom hon satt kvar i bilen.

Hon håller dock inte med om att det fanns bensinångor i bilen och att det var därför 26-åringen tog med damejeannen ut.

Hon uppger dock att 26-åringen ska ha berättat vad som skett när de körde bort från brandplatsen och att hon inte på förhand var klar över vad som skulle ske.

Vittnesförhör

Med det avslutas den första rättegångsdagens sakframställan.

Närmast kommer ett antal vittnen att höras.

Först under tisdagen kommer parterna att framställa sina yrkanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mordbrand i Arvika

Mer i ämnet