Marléne Lund Kopparklint (M), kommunalråd i Karlstad, har tidigare sagt att det inte är aktuellt med tiggeriförbud i kommunen. Hon har inte ändrat sig efter Moderaternas förslag om ett nationellt tiggeriförbud. Foto: SVT/TT

Efter förslaget om tiggeriförbud: Inte aktuellt i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill gå vidare med ett nationellt tiggeriförbud. Det meddelade man vid en pressträff kring sitt nya kriminalprogram som presenterades på tisdagen. Men i Karlstad är man rädd för att en lag mot tiggeri kan bli tandlös.

Efter att Vellinge kommun i Skåne förra veckan beslutade om ett tiggeriförbud i fyra områden sa Marléne Lund Kopparklint till P4 Värmland bland annat att man då inte hade tagit ställning lokalt.

– Så är det fortfarande, frågan har inte kommit upp här och vi har inte diskuterat det inom partiet. Jag kan inte i nuläget se hur ett tiggeriförbud skulle kunna hjälpa de olika problembilderna, säger Marléne Lund Kopparklint (M), kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Karlstads kommun.

LÄS MER: Moderaterna vill ha ett nationellt tiggeriförbud

Fel bötfälla de utan pengar

Att bötfälla personer som inte har pengar är inte rätt väg att gå heller, menar hon.

– Om man nu ska införa det här på nationell nivå så får det inte bli en tandlös lag utan man måste föra en dialog med alla kommuner om hur de ser på det här. Dels bör man tänka på hur det ska funka att ge de som tigger pengar böter, eller hur polisen ska arbeta kring sånt här och hur mycket resurser det kommer ta i anspråk. Det finns så mycket som man måste ha i åtanke.

”Misslyckande från andra länders sida”

Istället, menar hon, bör Sverige trycka hårdare på de länder som EU-migranterna kommer ifrån.

– Vi anser fortfarande att man får trycka på de länder som de här människorna kommer från. Det är ett misslyckande från deras sida och vi ska inte behöva ta ansvar för andra länders misslyckande. Vi får trycka på ännu mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet