• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Många känner en tveksamhet för att söka sig tillbaka, säger hotellchefen Anne Brodin Söderström. Foto: SVT

Efter pandemin – färre svenskar söker jobb i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några veckor tillbaka har Norge plockat bort de bommar och hinder som stoppat resande över gränsen under stora delar av pandemin.

Men trots att de flesta restriktioner nu avvecklats tycks de ha satt spår hos de svenskar som jobbat i Norge.

Enligt flera arbetsgivare SVT talat med har intresset för jobb i grannlandet svalnat betydligt.

På spahotellet i Römskog ett par kilometer från gränsen mot Värmland är läget på väg tillbaka till det normala. 

Kunderna återvänder sakta men säkert – värre är det med personalen.

– Vi jobbar stenhårt med att rekrytera. Många har hittat andra jobb under pandemin, och vi märker att den finns en rädsla bland svenskar att ta jobb i Norge nu, säger hotellchefen Anne Brodin Söderström.

Besvikelse och misstro

Hotellet är helt beroende av personal från Sverige. Före pandemin gjorde de högre lönerna i Norge det lätt att rekrytera. Nu är läget annorlunda.

– Det finns en besvikelse och misstro efter hur de blev behandlade när Norge stängde gränsen. Många har sökt jobb på hemmaplan istället, säger Anne Brodin Söderström.

Problem för vården

Och det är inte bara hotell och restauranger som har svårt att locka svensk personal. Flera norska arbetsgivare längs gränsen SVT talat med vittnar om samma sak. En av dem är sjukhuset i Kongsvinger.

– Det är väldigt stor skillnad. Vi är ju så nära gränsen och har ofta haft svenska sökande. Nu måste vi börja om från noll, säger sjukhusdirektören Jane Moe Castro.

Anne Brodin Söderström på Römskogs spa menar att risken är stor att relationen mellan länderna skadats för lång framtid.

Hör mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.