När Svanskogs hembygdsförening brann ner till grunden försvann ovärderligt historiskt material från bygden. Foto: SVT

Efter Svanskogsbranden uppmanar Hembygdsförbundet medlemmar att agera

Publicerad

I landets alla hembygdsföreningar finns enorma mängder historiskt material som hjälper till att berätta sin alldeles egna historia om bygden där de har samlats in. Den allra största delen av materialet är inte digitaliserad, och riskerar därmed att förstöras vid till exempel en brand eller vattenskada.

– Det här är en typ av källmaterial som bara finns i hembygdsarkiv, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Hembygdsförbundet.

När Svanskogs hembygdsförening brann ner till grunden natten till den tredje maj, förintades också ovärderligt historiskt material från bygden. Den lokala hembygdsföreningen hade med hjälp av ideella krafter börjat digitalisera materialet, men inte kommit så långt i sitt arbete. Jan Nordwall är generalsekreterare för Hembygdsförbundet som företräder landets hembygdsföreningar, och han beklagar branden i Svanskog.

– Jag sörjer och lider med dem. Det är ett stycke lokalhistoria som är borta för alltid, säger han.

Hos de drygt 2 000 lokala föreningar som är medlemmar i Hembygdsförbundet finns det uppskattningsvis 2,5 hyllmil med historiskt material. I den senaste undersökningen som förbundet gjorde 2008 visade det sig att bara 6 procent var digitaliserat.

– Det är en grov uppskattning, och arbetet går väldigt långsamt framåt eftersom det bygger på ideellt arbete, säger Jan Nordwall.

Viktigt se över samlingarna

Han uppmanar alla lokala hembygdsföreningar att se över sina samlingar så att de inte går samma öde till mötes som i Svanskog. Förbundet har tagit fram en digital plattform där föreningarna kan arkivera sina samlingar digitalt. Digitalisering är också det ämne som förbundet får flest frågor om från medlemmarna.

– Föreningarna borde dra nytta av de regionala arkiven, till exempel Värmlandsarkiv, för att få hjälp och stöd. De har en enorm kunskap, säger han.

Digitalisering kräver resurser

Hembygdsförbundet arbetar med ytterligare ett spår för att påskynda digitaliseringen av lokala samlingar. De uppmanar föreningarna att arbeta skadeförebyggande mot till exempel brand- eller vattenskador. Ju mer skadeförebyggande arbete föreningarna utför, desto mer fördelaktig försäkring erbjuds de att teckna via Hembygdsförbundet.

Jan Nordwall menar att det måste till ytterligare statligt stöd för att skynda på arbetet med att bevara de viktiga historiska dokument som finns bevarade runt om i landet.

– De regionala arkiven måste få tillräckligt med resurser för att hjälpa föreningarna. Så ser det inte ut idag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.