1938 flyttades huvudbyggnaden från Löcka i Hallanda till Södra Skarbol. På den tiden såg huset ut så här. Foto: Svanskogs hembygdsförening

Hembygdsgårdens arkiv försvann i lågorna

Uppdaterad
Publicerad

Ljudupptagningar, fotografier, gamla släktforskningspapper. Nästan hela Svanskogs hembygdsgårds arkiv slukades i lågorna. Bara två pärmar, en bok och några enstaka bilder finns kvar.

– Det är så sorgligt. Jag blev alldeles kall när jag hörde det här på nyheterna. Jag kände ”Varför har jag inte hunnit längre?”, säger Gudrun Thuresson, föreningsredaktör i Svanskogs hembygdsgård.

Gudrun höll på att digitalisera arkivet genom att scanna handlingarna. Men hon hann bara med en liten del, varav de foton SVT Nyheter Värmland tagit del av är några exempel på det som nu finns kvar i digital form.

– Jag skulle åkt dit i dag för att scanna, säger hon uppgivet.

Det gamla huset renoverades efter flytten och blev då en hembygdsgård. Svanskogs hembygdsförening har funnits sedan juli 1930. Den här bilden är ett gammalt vykort. Foto: Svanskogs hembygdsförening

Ovärderliga papper gick förlorade

Det enda materialet som finns kvar nu är de två pärmar, den bok och de enstaka fotografier som Gudrun hade hunnit låna hem.

– Hela Svanskogs historia har brunnit upp! Sådana gamla papper är helt ovärderliga och nu finns de inte längre.

På ett vykort från 1960-talet såg den nu nedbrunna huvudbyggnaden ut så här. Foto: Svanskogs hembygdsförening

Arkivet fanns på baksidan av hembygdsgårdens huvudbyggnad – i ett utrymme som skulle vara brandsäkert.

– Men det var på 50-talet. Nu är det tydligen inte brandsäkert längre, konstaterar Gudrun uppgivet.

”Folk är helt förstörda”

Tillsammans med hembygdsgårdens arkiv slukades en stor mängd andra kulturhistoriska artefakter som fanns i huset. Där fanns bland annat gamla möbler och en fiol som en gång tillhörde en av traktens bygdespelmän.

– Folk har under många, många år lagt ner hela sin själ och samlat in och skänkt saker till bygdegården. Det går inte att göra kopior på sådant! Folk är helt förstörda, säger Gudrun Thuresson sorgset.

Så här såg hembygdsgården ut i nutid - fram tills fredagsnatten då huvudbyggnaden brann ner till grunden. Foto: Svanskogs hembygdsförening

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer