Där huvudbyggnaden på Svanskogs hembygdsgård i Svaneholm en gång stod finns nu bara två skorstenar kvar. Foto: SVT

Svanskogs hembygdsgård brann ner till grunden

Uppdaterad
Publicerad

Svanskogs hembygdsgård har brunnit ner. Klockan 02.40 larmade en granne om branden och när första styrkan från räddningstjänsten kom till platsen var halva huvudbyggnaden redan övertänd.

– När andra styrkan kom dit var i princip hela övertänd. Det var stor spridningsrisk eftersom det ligger fler byggnader i närheten. Huvudbyggnaden är helt nerbrunnen, men vi lyckades rädda allt runt omkring, säger Mattias Andersson, insatsledare på räddningstjänsten i Säffle.

Huvudbyggnaden var övertänd redan när andra styrkan kom till platsen. Den gick inte att rädda. Foto: Räddningstjänsten Säffle

Strax före 6.30 på fredagsmorgonen pågick släckningsarbetet fortfarande, men i mindre omfattning. Någon teori om brandorsak finns inte i nuläget.

– Nej, det gör det inte. De hade tydligen haft möte här på hembygdsgården i går, så det har ju varit värme på och så har de eldat i någon kamin, men vi vet inte om det har med det att göra. Vi kan se att branden börjat i ena änden av huset, men mer än så vet vi inte, säger Mattias Anderssson.

Enligt polisen finns inga misstankar om brott och ingen person skadades i branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.