Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per-Inge Lidén (MP), ordförande i Karlstad stadshus, utlovar skärpning efter SVT:s avslöjande. Hör honom berätta i videon. Foto: SVT

Efter SVT:s avslöjande: Kommunledningen lovar skärpta rutiner

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s avslöjande igår om Karlstad Airports okontrollerade advokatkostnader lovar nu Karlstads kommuns ledning skärpning.

– I det här fallet har man brustit och vi behöver se över rutinerna, säger Per-Inge Lidén (MP), som är ordförande i Karlstad stadshus som hanterar de kommunala bolagen.

I går kunde vi avslöja att Karlstad Airport hittills betalat mer än 3,6 miljoner kronor för advokatstöd i processen för att få till ett nytt miljötillstånd för flygplatsen. Uppskattningen från början var en prislapp på cirka 200 000 kronor.

Ingen upphandling

Någon upphandling av tjänsten har inte gjorts, något avtal som reglerar priset finns inte med advokaten som fakturerar på löpande räkningen. På de fakturor som bolaget betalar framgår inte hur många timmars juridiskt arbete som lagts ner eller timpriset.

– Vi får lära oss av det här inför framtiden, säger Lidén.

Också Region Värmland är delägare i flygplatsen.

Regionen kräver förklaring

Regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) uppger att de nu ska kalla in Karlstad Airports styrelseordförande att förklara för regionledningen hur det som skett kunde ske.

Vänsterpartiet kräver också att bolagets VD och styrelseordförande förklarar sig.

– Det är förskräckande med vilken lättsinnighet Karlstad Airport handskas med skattebetalarnas pengar, och det är tyvärr inte första gången de ertappats med detta, säger regionrådet Anna Hammar (V).

Och Karlstadpartiet lämnar idag en motion till kommunfullmäktige med krav på en extern granskning av miljonrullningen vid Karlstad Airport.

– Jag välkomnar att det blir ett samtal i fullmäktige kring det här, säger Per-Inge Lidén.

Priset för advokattjänsten var från början 1 900 kronor i timmen. Men när vi träffade flygplatsledningen kunde ingen svara på vad timpriset är nu.

Timpriset höjdes till 2 200 kronor

Enligt Per-Inge Lidén har timpriset höjts till 2 200 kronor. Men det är oklart vem eller om någon i flyplatsbolagets ledning godkänt den prishöjningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.