Foto: Jessica Gow/TT

Efter SVT:s avslöjande: Embracer lämnar Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

I ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen berättade speljätten Embracer att de kommer sälja tillgångar i företaget Saber Interactive och därmed lämna sin verksamhet i Ryssland.

Det har under en tid ryktats om att Embracer ska sälja tillgångar i spelföretaget. Nu står det klart att försäljningen blir av. Det är delar av Saberkoncernen som säljs och köpare är amerikanska Beacon Interactive. Köpeskillingen är satt till drygt 2,5 miljarder svenska kronor.

– Tillgångarna vi säljer består av dataspelsverksamheter med närmare 3000 anställda och konsulter runt om i världen. I Ryssland hade dessa verksamheter ungefär 900 anställda enligt vår senaste årsredovisning, säger Embracers talesperson Arman Teimouri.

SVT Värmland har tidigare rapporterat om Embracers vd Lars Wingefors kopplingar till Ryssland och hur det krockar med hans affärer i försvarsindustrin.

– Ryssland har varit högt upp på vår agenda sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina startade. Men att avveckla verksamheten på ett ansvarsfullt sätt med respekt för alla våra anställda har visat sig vara mer komplicerat än väntat, säger Arman Teimouri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.