Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har vi längtat efter i flera år”, säger verksamhetsutvecklaren Ulla Hens om den nya sjuksköterskeutbildningen i Torsby. Foto: SVT

Efterlängtad sjuksköterskeutbildning i Torsby

Uppdaterad
Publicerad

I höstas blev det äntligen klart med en distansutbildning av sjuksköterskeprogrammet – på plats i Torsby – genom ett avtal med Högskolan i Dalarna.

Utbildningen har varit mycket efterlängtad både från Torsby sjukhus ledning, som länge efterfrågat en distansutbildning och från ungdomar som vill utbilda sig men har haft svårigheter med att kombinera familj och långa pendlingsresor.

Att de som redan bor i trakten får möjlighet att utbilda sig i kommunen ökar chansen att de också vill bo kvar efter utbildningen.

Stort rekryteringsbehov

– Det är inte så attraktivt för unga tjejer att flytta hit till norra Värmland. Eftersom vårt rekryteringsbehov är mycket stort betyder det att den här utbildningen mycket efterlängtad, säger Ulla Hens, verksamhetsutvecklare på Torsby sjukhus och en av dem som drivit på för att det ska bli en distansutbildning i Torsby.

Att det blev Högskolan i Dalarna och inte Karlstads universitet som håller utbildningen beror främst på att Karlstads universitet i dag inte har någon distansutbildning till sjuksköterska.

– Det hade förstås varit bra om det funnits distansutbildning via Karlstads universitet, men det här fungerar väldigt bra, säger Ulla Hens.

Hör vad distansutbildningen betyder för vården i norra Värmland i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.