Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag älskar att bo här”, säger sjuksköterskestudenten Sarah Lindberg från Östmark, som reser in till Torsby för att plugga – på distans. Foto: SVT

Lärcenter träffpunkt för sjuksköterskestudenterna

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre dagar i veckan träffas några av sjuksköterskestudenterna på biblioteket eller Lärcenter. De läser den nya distansutbildningen i Torsby och samlas där för att delta vid föreläsningar och studera tillsammans.

Distansutbildningen startade i höstas och möjligheten att slippa resa långväga eller flytta var direkt avgörande i valet om att utbilda sig.

– Jag började läsa till sjuksköterska för ungefär tio år sedan, men livet kom emellan och det fungerade inte att pendla, säger Ronja Holmqvist, som bor i Ekshärad.

Hon tycker inte att de få milen till Torsby utgör samma problem som att pendla en längre sträcka.

Viss moment på plats

Utbildningen sker framförallt via digitala föreläsningar även om vissa moment är obligatoriska på plats i Falun. Men all VFU – verksamhetsförlagd utbildning, alltså praktik, kommer att kunna ske i norra Värmland.

För Sarah Lindberg, som bor i Östmark, betyder möjligheten till distansstudier att hon kan fortsätta arbeta som deltidsbrandman under tiden som hon studerar. Det är ett jobb hon haft i två år och det som fick henne att bli nyfiken på ett vårdjobb.

– Helst skulle jag vilja jobba inom akutsjukvården när jag blir klar sjuksköterska, och självklart vill jag bo kvar i norra Värmland.

Hör några av sjuksköterskestudenterna om utbildningen och deras framtidsdrömmar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.