Eftersläntrande tranan Gertrud får hjälp att klara vintern

Uppdaterad
Publicerad

Ensam och övergiven står hon på en åker på Ölmeslätten utanför Kristinehamn. Tranan, som fått namnet Gertrud av ortsborna, blev kvar när kompisarna flög ner till medelhavsområdet för övervintring. Men hon har goda chanser att klara vintern, mycket tack vare en godhjärtad Ölmebo.

– Jag tänkte att hon kommer inte klara sig utan hjälp under vintern, säger Eva Enskog som ser till att Gertrud slipper svälta.

När hösten närmade sig och det var dags för tranorna som häckat i Sverige att åter dra sig söderut mot varmare breddgrader blev tranan ”Gertrud” kvar. Alldeles ensam har hon sedan slutet av augusti pinnat fram på sina långa ben på åkrarna i Ölmetrakten.

– Det är väldigt ovanligt med övervintrande tranor. Troligen har hon haft någon skavank som gjort att hon inte orkat följa med när de stora tranflockarna drog söderut, säger föreningen BirdLifes fågelkännare Staffan Möller.

Lokalkändis

Den övervintrande tranan blev snabbt en lokalkändis och fick inte bara ett namn utan också en beskyddare. Eva Enskog bor i närheten av tranans favoritåker och ser dagligen till att Gertrud får mat.

– Jag ger henne korn. Det har jag fått veta att tranor tycker om, säger Eva Enskog.

Har ”dunjacka”

Och så länge Gertrud har tillgång till mat ska hon kunna klara vintern, även om hon egentligen skulle befinna sig på betydligt varmare breddgrader så här års.

– Kylan är inget problem, hon har ju dunjacka. Får hon bara mat klarar hon sig, säger Staffan Möller.

Men trots ”dunjacka” och dukat bord finns det faror som lurar. Ska Gertrud få flyga med sina artfränder när de kommer tillbaka till våren gäller det att hon ser upp för räven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.