Utbrott av fågelinfluensa i Israel – tusentals tranor döda

Publicerad

Över 5 000 tranor har hittats döda i Israel efter ett omfattande utbrott av fågelinfluensa. Myndigheterna arbetar nu för att för att få kontroll över situationen, medan oron för större spridning växer.

– Det här är det värsta slaget mot vårt djurliv någonsin, säger Israels miljöminister Tamar Zandberg.

Varje år landar runt en halv miljon tranor i Israel under sin årliga flytt till varmare breddgrader. Många av dem stannar till i Huladalen i landets norra delar, något som gjort det tillhörande naturreservatet till ett populärt turistmål.

Den senaste tiden har dock turisterna uteblivit, efter att ett utbrott av fågelinfluensa konstaterats bland flyttfåglarna. Bilder från reservatet visar hur döda tranor flyter runt i vattnet efter att ha fallit offer för sjukdomen. Hittills uppskattas runt 5 000 fåglar ha dött, enligt israeliska myndigheter.

Oron för att sjukdomen ska spridas ytterligare har fått myndigheterna att vidta åtgärder. Reservatet har stängts för besökare, samtidigt som viltvårdare arbetar för att samla in avlidna och sjuka djur.

– Vi vet ännu inte hur stor spridningen är när det kommer till annat djurliv eller vattenkällor. Det här är en smittsam sjukdom som kan drabba även människor, säger Israels miljöminister.

Hundratusentals kycklingar slaktas

Enligt nyhetsbyrån Reuters har landets premiärminister Naftali Bennet träffat säkerhetsrådgivare och andra experter för att diskutera risken att influensan sprids till människor. Än så länge har dock inga sådana fall påträffats, meddelar premiärministern.

Som en försiktighetsåtgärd har Israels jordbruksministerium också beslutat att runt en halv miljon kycklingar i närområdet ska slaktas, rapporterar AP. Slakten väntas i sin tur leda till äggbrist, vilket fått myndigheterna att se sig om efter möjligheter att trappa upp importen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.