Hör Einar Rudaas bekymmer över sin stuga på Värmlandsnäs och advokaten Ida Thue, som företräder den norska staten. Foto: SVT

Einar stämde norska staten för att få resa till sin stuga i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Norge först stängde gränsen i början av cooronapandemin har tusentals norrmän med fritidshus i Sverige haft mycket begränsade möjligheter att besöka sina stugor. Einar Rudaa är en av dem som stämt norska staten för rätten att vara i sin stuga på Värmlandsnäs. Tingsrätten gav stugägarna rätt, men den norska staten har överklagat.

Norrmännen är den största utländska ägargruppen av friitidshus i Sverige. Enligt den senaste statistiken har 12 416 svenska fritidshus norska ägare.

Drygt 5 000 av dem ligger i Västra Götaland, och nära 4 000 i Värmland. Ett av dem är Einar Rudaas lilla röda stuga på Värmlandsnäs.

Coronaviruset i Värmland

– Vi har haft den i 21 år. Aldrig någonsin hade jag kunnat tänka mig att det skulle bli så här.

Stränga karantänsregler

Sedan Norge stängde gränsen den 17:e mars förra året har stränga karantänsregler gjort det i stort sett omöjligt för Einar Rudaa att vistas i stugan som han betraktar som sitt andra hem.

Just nu råder de strängaste restriktionerna hittills under pandemin, och eftersom Sverige också inför inresestopp är det i stort sett omöjligt att ta sig över gränsen.

Einar är en av sex stugägare som nu stämt den norska staten för rätten att resa till sina hus.

– Vi kräver inte att få stanna någonstans, bara resa direkt från dörr till dörr.

Staten har överklagat

Stugägarna vann i Tingsrätten. Enligt domen strider karantänsbestämmelserna mot rätten till fri rörlighet och familje- och hemliv. Men staten har överklagat.

– Vi är oeniga med Tingsrättens slutsatser. Inresekarantän är ett gammalt verktyg som man använder för att skydda sig mot importsmitta, säger advokat Ida Thue, som företräder den norska staten.

Målet väntar nu på avgörande i motsvarigheten till den svenska Hovrätten.

”Inte varit så här sen kriget”

Tidigare fanns en möjlighet till dagsturer för ”strängt nödvändigt underhåll” av fastigheterna – förutsatt att man inte övernattade i huset och reste direkt utan att stanna på vägen. Med de senaste restriktionerna är det inte längre möjligt.

– Jag oroar mig mest för vattnet, att något ska ha frusit sönder.

Var det här någonting du såg framför dig när du köpte hus i Sverige?

– Nej det kunde jag aldrig tänkt. Det har ju inte varit så här sen kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet