Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att möta fyra av Brobyeleverna i Sunne som nu tar studenten – hör vad (fr. v.) Johan, Märta, Elin och Colin tänker om den coronapräglade gymnasietiden. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Annorlunda student på Brobygymnasiet i Sunne: ”Får inte åka flak”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det studentdags och sommarväder i Sunne – på fredagen springer treorna på Sunne Gymnasieskola/Broby ut. Men det blir ingen traditionell flak-åkning i år, och endast två personer från varje students familj får komma och titta på utspringet.

För andra året i rad springer en årskull gymnasietreor ut under en pandemi  – ett studentfirande som inte riktigit blir som man tänkt sig.

Hur peppade är eleverna på Sunne Gymnasieskola/Broby på att ta studenten – trots pandemin? Svaret får du i klippet ovan.

Mycket distansstudier

Pandemin bröt efter ungefär halva gymnasie utbildningen för de nuvarande treorna. För den här gruppen har skoltiden påverkats en hel del av distansstudier

– I början var det väldigt jobbigt att behöva ta så mycket ansvar. Det är ju lättare att prata med en lärare i skolan än att få det över en dator, säger Elin Skynsveen som pluggat grafisk produktion.

Även om Elin säger att hon tycker skolan gjort sitt bästa utifrån situationen, så tror hon att det påverkat utbildningen negativt. Detta eftersom det har varit svårare för eleverna att få lika mycket hjälp som om man varit på plats i skolan.

Ett annorlunda studentfirande

Inte heller firandet på studentdagen blir riktigt som vanligt.

– Det kändes som att så länge det inte finns ett vaccin, så skulle det nog inte bli en vanlig student. Och så blev det ju också, eller vaccin finns ju, men alla har inte blivit vaccinerade än, säger Johan Hagelin som snart går ut samhällsvetenskapliga programmet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sunne

Mer i ämnet