Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkar egentligen den ekonomiska krisen butiker och privatpersoner i juletider? Hör handlaren Alexandra Nilsson och julshoppande kunder i Säffle berätta om hur de planerar för årets julhandel. Foto: SVT

En minskning på två miljarder förväntas i julhandeln

Publicerad

För första gången på tio år förutspås nu en nedgång i julhandeln, enligt Handelns utredningsinstitut (HUI Research).

– Vi har märkt att folk försöker sprida ut inköpet av julklappar, säger handlaren Alexandra Nilsson.

Den ekonomiska krisen förväntas påverka julhandeln. Stigande bostadsräntor och hög inflation har satt press på svenska hushåll under hela 2023.

Prognosen visar att sällanköpsvaruhandeln, såsom kläder, möbler och bokhandel, väntas minska med fem procent i löpande priser. Ännu mer markant, nio procent, blir det på varor med fasta priser.

– Vi förväntar oss en ökad mängd rabattvaror för det är det som de flesta har råd med, säger Alexandra Nilsson, butiksbiträde i Säffle.

– Andra saker vi har märkt är att folk köper online och hämtar hos oss vilket inte genererar någon förtjänst för vår lokala butik. Det medför också ekonomiska konsekvenser för oss, säger Ewalena Johanzen, butiksbiträde.

Hör och se i klippet hur värmlänningar tänker kring julhandeln i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.