Energisnål odling av tomater på Karlstads universitet

Publicerad

Kortare transporter och minskad energiåtgång är några av ledorden i ett forskningsprojekt på Karlstads universitet. Och i forskningsprojektets centrum står tomaten.

I forskningsprojektet studeras energisnål odling av tomater; solceller på taket, ett batteri som mellanlager och ett växthus med tomatplantor. Här provas ett intelligent styrsystem som både ska spara energi i odlingen och ge en produkt, som inte kräver energislukande transporter.

– Forskningen handlar om intelligent styrning av växthusbelysning med hjälp av förnyelsebar energi, säger Jorge Solis, docent i elektroteknik vid KAU, som leder projektet.

Modell för eget växthus

Sensorer håller temperatur och luftfuktighet för tomaternas bästa. Det här kan bli en modell för ett eget växthus i trädgården med närproducerade grönsaker till det egna hushållet.

– Vi kan också jämföra resultaten med en större anläggning på Sveriges Lantbruksuniversitet, säger Jorge Solis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.