Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör David Bohn Stoltz om varför intresset för solceller ökar och vad väntetiden beror på. Foto: TT/SVT

Enorm efterfrågan – kunder får vänta länge på solceller i Karlstad

Publicerad

För två år sedan lanserade kommunägda Karlstads energi en satsning på solceller. Efterfrågan har sedan dess överträffat förväntningarna.

Därför råder just nu lång väntetid för kunderna.

– Vi hoppas att Karlstad ska kunna bli ledande i Sverige när det gäller solenergiproduktion, sa Karlstads energis vd Erik Kornfeld när bolagets satsning på att sälja solceller sjösattes under hösten 2020.

Gensvaret har varit stort sedan dess, inte minst under det senaste året då bland annat elpriset för konsumenterna har skenat. Men de som vill köpa får vänta länge på installationen just nu.

I videon berättar Karlstad energis affärsutvecklare David Bohn Stoltz om varför intresset för solceller ökar och vad väntetiden beror på.

Så många solcellsanläggningar finns det i Värmland

I Värmland som helhet märks solcellsboomen också tydligt. 2016 fanns det totalt 242 solcellsanläggningar i länet vilka producerade totalt 2,56 megawatt. I december 2021 var motsvarande siffror 2 825 anläggningar och en installerad effekt på 42,94 megawatt, enligt statistik från Energimyndigheten.

I Karlstad fanns det 60 anläggningar som producerade 0,77 megawatt 2016. I slutet av förra året hade siffrorna ökat till 757 anläggningar och 12,19 megawatt.

Fotnot: Siffrorna gäller nätanslutna solcellsanläggningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.