Ali Alizede kommenterar S och MP:s förslag på lättnader i gymnasielagen, som presenterades av vice statsminister, Isabella Lövin (MP), igår. Foto: SVT/TT

Ensamkommande Ali om migrationsförslaget: ”Bra, men inte tillräckligt bra”

Uppdaterad
Publicerad

– Bra, men inte tillräckligt bra, så kommenterar Ali Alizade det nya förslaget som innebär att han, som tar studenten till våren, skulle få ett år på sig att ordna ett fast jobb och försörjning.

Ett villkor för att få stanna i Sverige.

Enligt den nuvarande gymnasielagen har de ensamkommande unga sex månader på sig att hitta en anställning som varar i minst två år, direkt efter studenten. I går presenterade MP och S en överenskommelse om förslag på hur den lagen ska ändras: tidsfristen förlängs till ett år och anställningstiden kortas till ett år.

Ali Alizade kom från Afghanistan i oktober 2015 och går nu tredje året på gymnasiet i Karlstad. Han läser ekonomiprogrammet med juridisk inriktning och drömmer om att bli advokat eller åklagare.

I klippet ovan berättar han om vad S och MP:s lagförslag skulle innebära för honom. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.