Elias Bakhshi har klarat Migrationsverkets krav nu när han fått ett fast jobb. Foto: SVT/Elias Andersson

Få som omfattas av den nya gymnasielagen får uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har 55 av de omkring 7 600 personer i Sverige som omfattas av den nya gymnasielagen har fått permanent uppehållstillstånd. En av de som nu uppfyllt kraven och väntar på sitt uppehållstillstånd är Elias Bakhahi, i  Råda utanför Hagfors.

Den nya gymnasielagen gjorde det möjligt för ensamkommande ungdomar att stanna i Sverige för att fullfölja sin gymnasieutbildning. För att stanna efter det krävs det enligt nuvarande lagstiftningen att de inom ett halvår får ett fast jobb, eller ett jobb som varar i minst två år.

Elias Bakshi hade under sin gymnasieutbildning praktik på ett IT-företag i Råda. Det har nu lett till ett fast jobb, och han uppfyller nu de krav som krävs för att han ska kunna få ett permanent uppehållstillstånd.

– Det känns väldigt bra att slippa oron. Jag behöver inte gå runt och söka jobb och oroas av att bli tvungen att åka till ett annat land eller utvisas till Afghanistan., säger han.

Få klarar kraven

För många andra har det inte gått lika bra. Elias Bakshi berättar att flera av hans kompisar som varit i samma situation och gått i gymnasiet i Sverige nu flyttat till andra länder.

– Det känns fruktansvärt, speciellt när personer har kostat samhället för att utbilda sig. När personen nu är redo och vill bidra till det svenska samhället blir de utvisade för att de inte har fått en fast anställning, under en kort och dålig period som vi är i nu, säger han.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.