Erik Bengtson årets värmlandska författare

Uppdaterad
Publicerad

Det är en mångafacetterad författare som fått årets utmärkelse. Bengtson debuterade som lyriker 1963 men har även skrivit flera böcker om idrott och fotboll.

Född i Degerfors, uppvuxen i Karlstad har Erik Bengtson visat upp stor bredd i sitt författarskap. Från debuten 1963 med två diktsamlingar till att på 1970-talet ge ut ”Fotboll på lördag” och ”Heja röda vita laget”, där den senare handlar om Degerfors IF. 1980 kom ”California, here I come” där Bengtson skriver en bok om när han springer öve den nordamerikanska kontinenten.

I Erik Bengtsons senaste bok skildrar han livet hos Amsih-folket i USA. Och dokumentärroman var även ”Snällast i världen” en bok om den pyroman som härjade i Karlstad i slutet på 50-talet.

Utmärkelsen Årets värmlandsförfattare delas ut av Länsbiblioteket i Värmland, Värmlands museum och Föreningen Värmlandslitteratur.

Hela motiveringen till utmärkelsen

”Erik Bengtson för ett stort och mångsidigt

författarskap av jämn och hög kvalitet, som omfattar både epik och lyrik, både fack- och skönlitteratur.

Den dokumentära romanen är något av hans specialitet och ett särdrag hos honom är

idrottsintresset, som resulterat i flera uppmärksammade böcker om idrotten som samhälleligt och psykologiskt fenomen.

Värmland har stått i centrum för hans författarskap men inte så sällan har han överskridit hemprovinsens gränser, och det rejält, som i sin senaste bok, Amish. Hans skrivande karaktäriseras av humor, berättarglädje och språklig leklust.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.