Ett år med en nyhet som bara fortsätter pågå 

Publicerad
KRÖNIKA ·

På redaktioner brukar man prata om ”breakinglägen”. De där tillfällena när något stort har hänt, alla skärper sina sinnen lite extra och det märks liksom i luften att något är på gång. Jag brukar, utan att egentligen tänka på det, hissa upp mitt skrivbord och ställa mig och jobba. Det går liksom inte att sitta ner när det är något stort och dramatiskt på gång.  

Det är klart att det kan vara läskigt, otäckt och sorgligt med stora nyhetshändelser. Men mitt i det vill vi på redaktionen göra allt vi kan för att rapportera så bra vi någonsin kan. Vi vill ge våra läsare och tittare den absolut bästa bevakningen vi förmår. 

Tomas Skoglund

Redaktionschef och ansvarig utgivare

För exakt ett år sedan blev det ett sånt där breakingläge. Fast inte som det brukar, då man direkt känner i kroppen att något stort är på gång. Det var mer smygande, och jag ska villigt erkänna att det tog rätt lång tid innan jag fattade vad som var på väg att hända. 

Det hade kommit bussar hem till Värmland med sportlovsfirande värmlänningar som varit i Alperna. För första gången konstaterades att en värmlänning smittats med det nya coronaviruset. 

1,2 miljoner besök 

Sedan dess har vi levt i ett ständigt pågående nyhetsläge. Aldrig tidigare har vi så omfattande, och under så lång tid, bevakat ett ämne. Jag har försökt räkna efter hur många artiklar och inslag vi på SVT Nyheter Värmland har publicerat om coronapandemin, men har inte riktigt lyckats få en överblick. Men det handlar om många, en bit över 500 stycken. 

Och intresset har varit enormt.  

Rätt fort skapade vi en live-rapportering på vår sajt. En plats när vi kunde samla bevakningen, och snabbt publicera det senaste. Den rapporteringen har haft 1,2 miljoner besök sedan starten. Vi har aldrig varit med om något liknande. 

Mer att berätta 

Andra får bedöma hur bra vi har lyckats i vår strävan att på ett opartiskt, sakligt och tillförlitligt sätt bevaka den kanske största nyhetshändelsen i vår livstid. Men en sak är klar – vi har gjort allt vi någonsin kunnat för att belysa, granska och informera. Det har handlat om allt från hårda nyheter om smittspridning på äldreboenden och situationen för gränspendlare, till lite mjukare inslag om hur man trots allt lyckas fira födelsedagar, umgås med släkt och köpa mat trots pandemin. 

Det har alltså nu gått ett år sedan den första konstaterade smittan i Värmland. Och breakingläget pågår fortfarande. Det finns fortfarande mycket att berätta om och mycket att granska. 

Hjälp oss genom att tipsa oss om vad du vill att vi belyser eller granskar. Du kan maila mig via mailadressen här nedan. 

Sedan får det här breakingläget snart är över. Sällan har man väl längtat så mycket efter att en nyhet faktiskt ska sluta vara en nyhet, utan bli en del av vår historia. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krönikor av Tomas Skoglund

Mer i ämnet