Hotbilden har sett annorlunda ut tidigare, uppger Johan Westh som är beredskapssamordnare i Torsby. Foto: SVT

Ett skyddsrum i Torsby – över 700 i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

I Torsby finns det bara ett skyddsrum, med plats för 100 personer. I Karlstad finns det över 700 skyddsrum med plats för nästan 80.000 personer.

– Det är den planering, eller den hotbildsanalys som görs som avgör den här skillnaden, säger Ove Brunnström vid MSB:s räddningstjänstenhet.

De senaste 15 åren har det varit en så kallad strategisk time out och inga skyddsrum har byggts. Det beror på att säkerhetsläget bedömts som gynnsamt. Men nu kan det vara dags att ändra synen på skyddsrum.

– Idag står vi inför någonting nytt. Vi har ett förändrat säkerhetsläge i Europa och det har också inneburit att regeringen har anmodat att vi ska återuppta bland annat totalförsvarsplaneringen, säger Ove Brunnström och fortsätter.

– Just nu befinner vi oss i ett glapp vad gäller förmåga utifrån den hotbild vi har idag.

Torsby sticker ut

Torsby är en kommun som sticker ut när man ser hur många skyddsrum som finns i Värmland. Trots att det bor omkring 4000 personer i centralorten finns det bara plats för 100 i skyddsrum.

– När skyddsrummen kom till då i slutet av 30- 40-talet så var det inte den här strategiska hotbilden mot Torsby kommun, förklarar Johan Westh som är beredskapssamordnare i Torsby.

Enligt MSB har situationen i Torsby att göra med att man har utrymning som ett alternativ till skyddsrum.

Även Årjäng har få skyddsrum i förhållande till folkmängd, bara två stycken.

– Vi har en historia sedan tidigare på en planering som pågått under många år. Men vi har också en hotbild i dag som är till vissa delar ny och den kommer att avgöra det hela. Det kommer att vara skillnader över landet, säger Ove Brunnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.