Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En utredning av Trafikverket och norska Jernbanedirektoratet visar att en bättring på sträckan mellan Arvika och Oslo kan förkorta restiden med 77 minuter. Foto: Trafikverket/SVT

Ett steg närmare snabbtåg mellan Stockholm och Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen presenterade Trafikverket och norska Jernbanedirektoratet sin utredning om förutsättningar för att utveckla tågtrafiken mellan Oslo och Stockholm.

– Det här är ett stort steg, säger Jonas Karlsson, VD för Oslo-Stockholm 2.55.

I utredningen säger Trafikverket och Jernbanedirektoratet att det finns ett behov av fortsatta utredningar av projektet som helhet och pekar på att de ska göras tillsammans som en del av ett gränsöverskridande samarbete. Fokuset har framförallt legat på en ny gränsförbindelse mellan Arvika och Oslo.

– Vi är väldigt glada för att myndigheterna vill fortsätta arbeta med frågan, säger Stina Höök (M), ordförande för regionala utvecklingsnämnden, i ett pressmeddelande.

Skulle korta restiden med 77 minuter

En ny sträckning mellan Arvika och Oslo, över norska orten Ski, skulle minska restiden med 77 minuter enligt utredningen. Jonas Karlsson som är VD för Oslo-Stockholm 2.55, är väldigt positiv till utredningen.

– Nu har vi gått från ett regionalt initiativ till att vi har myndigheter i Sverige och Norge som säger att det här är något de vill ta sig an och jobba med, säger han.

Hör mer om utredningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer