Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jägaren Göran Mejsö från Karlskoga tycker att det nya EU-förbudet mot blyhagel kommer är svårt att tolka. Foto: SVT/Jannie Flodman

Förbud mot blyhagel nära våtmarker skärps på EU-nivå

Uppdaterad
Publicerad

Det nya förbudet förvirrar jägarna.

– Det kommer i princip innebära att man inte kommer kunna jaga med blyhagel någonstans i Sverige, säger Göran Mejsjö, Svenska Jägareförbundet.

Det är inte nytt att jägare inte får skjuta med blyhagel i våtmarker, men från och med den 16 februari börjar en ny EU-förordning gälla som gör det förbjudet att jaga eller bära med sig blyhagel i eller inom 100 meter ifrån våtmark.

Förbudets syfte är att skydda fåglar och andra djur från blyförgiftning. Bly är mycket giftigt för både människor och andra djur. Blyhagel förgiftar vattenlevande fåglar som under födosöket får i sig blyhagel.

Kött från vilt kan innebära hälsorisk

I nästa led kan djur som äter blyförgiftade fåglar också förgiftas. Även för människor utgör köttet från vilt som fällts med blyhagel en hälsorisk.

Sammantaget innebär det nya förbudet att jägare inte kommer att kunna använda blyhagel i samma utsträckning som tidigare.

EU:s tolkning av våtmark är där vatten kan tänkas förekomma, till exempel diken, mosskanter eller vattensamlingar på gärden och de nya reglerna innebär att man inte får använda blyhagel inom 100 meter från sådana här typer av våtmarker som EU definierar, säger Göran Mejsjö.

Hör mer om problemet och kritiken med det nya blygagelförbudet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.