Foto: TT

Vitt skilda tolkningar av EU-beslut om vargjakt

Publicerad

I dag kom ett beslut från EU-domstolen som förtydligar hur det direktiv som reglerar rovdjursjakt – och därmed vargjakt – ska tolkas. Men hur beslutet i sig ska tolkas råder det delade meningar om. Enligt Jägareförbundet ger domen grönt ljus för fortsatt licensjakt på varg i Sverige men Naturskyddsföreningen tolkar domen helt tvärtom.

Frågan har varit hur EU:s art- och habitatsdirektiv ska tolkas: tillåter det vargjakt ”i stamvårdande syfte på ansökan av enskilda jägare”?

I dag kom svaret från EU-domstolen.

– De ger grönt ljus för den rovdjursförvaltning vi har i Sverige. Det kommer inte leda till någon förändring här, som vi tolkar det, säger Gunnar Glöersen på Svenska Jägareförbundet efter att ha läst domen.

På Naturskyddsföreningen gör man en helt annan tolkning.

– Det är min bestämda uppfattning att om beslutet hade kommit för tio år sedan hade ingen licensjakt på varg kunnat genomföras i Sverige. Det blir en stor omställning, säger deras chefsjurist Oscar Alarik.

Finskt rättsfall

Det var efter att finska viltcentralen beviljade dispens för att skjuta totalt sju vargar i finska Norra Savolax som frågan om licensjakt togs till domstol i Finland.

Beslutet motiverades med hänvisning till de skador som vargarna vållat hundar och den oro som människor i närområdet känner. En finländsk naturskyddsförening överklagade beslutet och drev fallet till Högsta förvaltningsdomstolen som bad EU om ett så kallat förhandsavgörande för att få klarhet i hur EU-lagstiftning i frågan ska tolkas.

Nu har alltså beslutet från EU-domstolen kommit. Det fungerar som vägledning för hur den finska domstolen ska döma i fallet – men det kan också komma att påverka beslut om licensjakt på varg i Sverige eftersom EU-direktiv står över svensk lag.

Här lyftes frågan om licensjakt i Högsta förvaltningsdomstolen 2016. Där fastslog man i en prejudicerande dom att licenserad jakt kan vara motiverat.

Kommer analysera domen

Naturskyddsföreningen gläds åt att EU-domstolen betonar vikten av att beslut om licensjakt måste vila på vetenskaplig grund – något som Jägareförbundet menar redan gäller för de beslut som tagits i Sverige om licensjakt.

Hur förhandsavgörandet kommer påverka den svenska vargjakten återstår att se.

– Det är för tidigt för att kunna svara på den frågan. Det vi kan säga nu är att regeringen noggrant kommer att analysera domen för att bedöma de konsekvenser den kan få för förvaltning av varg i Sverige, skriver Susanne Gerland, tillförordnad rättschef på Miljö- och energidepartementet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.