Eva fick rätt av Skolinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

Evas dotter gick inte till skolan på en hel termin. Nu kräver Skolinspektionen att kommunen inom en månad åtgärdar problemen.

Vi träffade Eva i juni. Då hade hennes trettonåriga dotter inte varit i skolan på hela terminen. Flickan har autism och mådde så dåligt i skolan att hon fick panik och vägrade gå dit.

Hennes föräldrar ansåg att hon inte fick det stöd hon behövde, men fick till svar att det inte fanns några pengar till mer stöd. Till slut anmälde de skolan till Skolinspektionen. Nu har de de fått svar. Skolinspektionen kräver åtgärder.

När skolan inte fungerar

– Det känns jättebra. Att vi äntligen fick rätt, säger Eva.

Läs även: Ökat antal anmälningar till Skolinspektionen

Kommunen kritiseras

I beslutet står att Karlstad kommun senast den 6 oktober ska vidta åtgärder så att elevens rätt till särskilt stöd tillgodoses. Detta ska utredas skyndsamt. Skolan får också kritik för att de inte utredde flickans behov tidigare. Skolan säger i en kommentar att:

– Vi kommer att titta på det här och åtgärda det som Skolinspektionen pekar på i beslutet, säger skolområdeschefen Johan Sjövall.

Läs även: Hon anmälde skolan – och fick rätt

Vid det sista mötet med skolan före sommarlovet fick Eva veta av rektorn att det skulle påbörjas en utredning och att dottern skulle få börja i en mindre grupp med stöd. Där har hon nu varit sen skolan började och det funkar bra.

– Hon har blivit mycket lugnare, det är där hon vill vara, säger Eva.

– Framtiden ser mycket ljusare ut nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

När skolan inte fungerar

Mer i ämnet