Matteo och hans mamma Linda-Marie Persson. Foto: SVT

Fasthållningen av Matteo ska omprövas

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen ska ompröva flera beslut som gäller fasthållning av barn. Ett av fallen rör Matteo som vid sex års ålder blev fasthållen av en lärare.

Matteo har ADHD och när han vid sex års ålder blev upprörd och började kasta saker omkring sig blev han fasthållen av en lärare som tryckte ned hans huvud och satte ett knä i hans rygg.

Skolinspektionen valde efter händelsen att inte rikta kritik mot lärarens agerande. Men nu ska alltså fallet omprövas.

– Vi har gjort en genomlysning av alla fasthållningsärenden efter att detta uppmärksammades. Genomlysningen sammanföll med att Matteos föräldrar och organisationen Elevens rätt begärde omprövning, så därför har vi valt att göra det, säger Lena von Platen som är enhetschef för anmälningsärenden på Skolinspektionen i Göteborg.

”Har tappat tilltron”

Matteos mamma Linda-Marie Persson har blandade känslor efter beskedet.

– På ett sätt är det en lättnad men jag har svårt att tänka mig att de kommer att erkänna att de gjort fel och att de kommer fatta ett annat beslut.

Linda-Marie Persson vill att Skolinspektionen slår fast att det som Matteo utsattes för ska betraktas som kränkningar och att läraren som höll fast honom inte får jobba kvar.

– Det som Matteo utsattes för hade kunnat leda till döden. Att det inte ses som en kränkning är skrämmande.

– Man har tappat tilltron till Skolinspektionen. Är de till för barnens bästa eller för skolornas bästa, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.