Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rönnaug Johnsröds barn och barnbarn brukar besöka henne regelbundet i Lennartsfors, men de norska karantänsreglerna satte stopp för det. Nu har hennes dotter, Evelyn Johnsröd, flyttat till Sverige, för att kunna vara nära sin mamma utan att behöva sitta i karantän efter varje besök. Foto: SVT

Norska Evelyn blev ”svensk” för att kunna besöka sin mamma

Uppdaterad
Publicerad

Många norrmän med släkt och familj i Sverige vill nu se lättnader i Norges coronakarantänsregler för att kunna besöka sina nära och kära. En av dem är Evelyn Johnsröd från norska Moss, som valt att helt enkelt flytta till Sverige för att slippa karantän varje gång hon besökt sin mamma Rönnaug.

– Det var svårt. Jag fick inte besök av någon.

Tårarna stiger i Rönnaug Johnsröds ögon när hon ska beskriva vad som hände när Norge stängde gränsen i mitten av mars.

I vanliga fall besöker barn och barnbarn henne ofta i huset utanför värmländska Lennartsfors. I sommar är allt annorlunda.

– De kan ju inte komma. De har jobb och kan inte sitta i karantän.

Flyttar över gränsen

Norrmän som varit i Sverige måste sitta i karantän i sin bostad i tio dagar efter hemkomsten. Karantänstvånget har nu fått Rönnaugs dotter Evelyn Johnsröd att fatta ett drastiskt beslut.

– Jag har flyttat till Sverige. När jag är bosatt i Sverige får jag en passersedel av min arbetsgivare i Norge så att jag kan åka över gränsen för att jobba.

Evelyn arbetar inom äldrevården, och Norge tillåter svenskar att arbetspendla över gränsen till bland annat arbetsplatser inom vården.

– Det är enda sättet som jag kan vara nära och hjälpa mamma. Jag har tur som kan göra så här, men hur många kan det?

Hör Evelyn berätta mer om valet att flytta till Sverige i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet