– Barnen frågar efter pappa hela tiden. Jag säger att han är i Norge och måste jobba, men det är svårt för dem att förstå, säger Evylyn Hultgren. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: SVT

Evylyns man fast i Norge: ”Barnen frågar efter pappa hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Norge stängde gränsen även för arbetspendlare är många svenskar fast i grannlandet.

Frederick Hultgren från Koppom i Värmland valde att stanna i Norge – alternativet hade varit att stå utan lön. Nu har han inte träffat familjen på snart fyra veckor.

– Barnen frågar efter pappa hela tiden. Jag säger att han är i Norge och måste jobba, men det är svårt för dem att förstå, säger Evylyn Hultgren.

På gårdsplanen leker Elsa och Emilia för fullt. Minstingen treårige William tittar på genom köksfönstret. På torsdag är det fyra veckor sedan pappa Frederick packade väskan och begav sig till jobbet i Oslo på obestämd tid.

Coronaviruset i Värmland

– Vi måste klara det för ekonomins skull. Vi har inte råd att vara utan hans lön, säger Evylyn.

Gränsen stängd även för pendlare

Den 29:e januari stängde Norge gränsen helt även för arbetspendlare. Bara de med yrken som betecknas som samhällskritiska släpps nu in.

Med kort varsel tvingades mer än 14 000 pendlare bestämma sig för att antingen hitta boende och stanna i Norge innan gränsen hann stänga, eller resa till Sverige och stå utan lön.

”Var tvungen att åka”

Evelyn och Frederick fattade beslutet att han måste åka. Först gällde det i två veckor, men beslutet om gränsen har förlängts.

– Vi måste helt enkelt klara det så länge det behövs.

Var det ett alternativ att han skulle stanna hemma?

– Nej det funkar inte. Utan hans lön klarar vi oss inte länge. Han var tvungen att åka fast vi inte ville.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet