Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten Ulf Bjelke, limnolog vid SLU Artdatabanken, tror att Vänerns vattenmiljö kanske kan begränsa antalet killer shrimps om kräftdjuret skulle ta sig dit. Hör honom i klippet. Foto: SVT

Experten om Vänerns vatten: ”Kanske inte optimal miljö för större rovmärla”

Publicerad

En spridning av den större rovmärlan i Vänern skulle kanske inte bli lika illa som i Vätten anser en av landets främsta expert på märlkräftor, Ulf Bjelke, limnolog vid SLU Artdatabanken.

– Vänerns mer kalkfattiga miljö kanske inte är optimal.

Ulf Bjelke är expert på livet i sötvattenmiljöer och har stor kunskap om märlkräftor. Att den aggressiva större rovmärlan nu etablerat sig i svenska vatten anser han vara illa.

– Det här är en av de vi varnat för, säger han.

Men helt svart ser det ändå inte ut vad gäller till exempel Vänern. Flera inhemska märlor är alla känsliga för låga kalkhalter, något som skulle kunna tala för Vänern, som är betydligt mer kalkfattig än Vättern.

– Men vi behöver göra mer undersökningar på just det här med kalken.

Hör honom berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.