Badplatsen vid Oleby i Torsby kommun, är en av 16 badplatser som kommunen testar tre gånger per badsäsong. Foto: Rebecka Hugosson/SVT

Badvattnet testas i Torsby

Publicerad

Badsäsongen är i full gång och vattnet vid kommunala badplatser testas regelbundet för att badgäster ska slippa förekomsten av vissa bakterier. Vi följde med en hälsoinspektör i Torsby kommun till badplatsen vid Oleby vid sjön Fryken.

Badplatsen vid Oleby är egentligen inte kommunal ännu, men planen är att den ska bli det. Därför testas även den av miljöinspektör Andreas Trollåker i Torsby kommun. Han konstaterar att den ser städad ut, och att det inte finns några tecken på algblomning i vattnet.

– Det är väldigt sällan det förekommer i våra badvatten i Torsby kommun, säger han.

Se hur testningen går till och hör om resultatet tidigare i sommar i klippet ovan.

Badvattenkvalitet

Vid tre tillfällen under sommaren testas alla kommunala badvatten i landet för förekomsten av E.coli och intestinala enterokocker, två vanliga tarmbakterier som finns i avföringen hos både människor och andra varmblodiga djur.

Resultatet rapporteras in till havs- och vattenmyndigheten, där alla kan ta del av resultatet under sommaren.

Vattnet på en badplats kan vara antingen tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. Om vattnet är otjänligt avråds från bad, eftersom vissa bakterier eller mikroorganismer kan ge symtom som magont, diarré, kräkningar, klåda eller infektioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.