Solen värmer när vi besöker Bodaholms gård på Värmlandsnäs. Foto: Rebecka Hugosson, SVT

Extra tidigt vårbruk i Värmland

Publicerad

Trots en blöt vinter har vårbruket i Värmland kommit igång tidigare än normalt. Redan nu är det sått på merparten av åkrarna i länet.
– Ja, jag har kunder som säger att de är två till tre veckor tidigare än normalt, så det är tidigt, säger Pia Björsell på Hushållningssällskapet.

Det blåser, men solen värmer, när vi besöker Bodaholms gård på Värmlandsnäs. Där sätter de just nu potatis – och det kunde de starta med någon vecka tidigare än normalt så här års.

Vädret har varit gynnsamt för lantbruken den här våren och det märks också vad gäller vårsådden som kunnat ske två till tre veckor tidigare i år. Enligt Hushållningssällskapet är det nu sått på omkring 70 procent av fälten i Värmland.

– Vi hade en bra upptorkning. Det har ju varit en väldigt regnig och blöt vinter men det torkade ändå upp bra under våren, sedan har det varit så lite nederbörd så de har kunnat köra i ett, utan stopp, så de har bara kunnat så på, förklarar Pia Björsell.

Den tidiga sådden gör att det ser lovande ut för en bra skörd – i klippet ovan berättar Pia Björsell mer om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer