Foto: SVT

Få fritidshus till salu i Värmland – pigga pensionärer kan vara förklaringen

Publicerad

Blomstrande syren och doftande äppelträd. Maj är månaden då många kanske börjar drömma om en sommarstuga. Men just nu kan det vara lite svårare än vanligt att få tag på en sådan i Värmland.

Förra året fanns det i Värmland 137 fritidshus ute till försäljning på Hemnet under april månad. Detta år var det endast 86.

– Under mina 13 år som mäklare har jag aldrig sett ett sådant här litet utbud av villor och fritidshus på marknaden, säger Ing-Marie Fredriksson, fastighetsmäklare i Arvika.

Arvika

Amorteringskrav skapar oro

Även utbudet av villor är lägre och minskningen ses även då man tittar fler år tillbaka i tiden. Mäklaren Ing-Marie Fredriksson tror att de nya amorteringskraven kan skapa oro hos både säljare och köpare. Men hon tror också att pensionärerna kan var en förklaring.

– Vi har piggare pensionärer nuförtiden som vill behålla sina fritidshus, eller så vill de att stugorna ska gå i arv till barn och barnbarn.

Det är dock inte på alla håll som utbudet är lågt. I Karlstad byggs mycket lägenheter just vilket gör att omsättningen av bostäder är högre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arvika

Mer i ämnet