Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar vad Jenny Westin, rådgivare Avfall Sverige tycker om att fler kommuner börjar med insamling av mat och vilka som ska göra det. Foto: Elin Johansson/ pressbild Avfall Sverige

Krav på insamling av matavfall från år 2024

Publicerad

I Västra Götaland var Borås den kommun som började med optisk sortering först och i Värmland var det Kil – och det infördes för 30 år sedan. I Sverige är det nu 256 kommuner som erbjuder insamling av matavfall men det är inte alla som har obligatoriskt insamling.

Det finns i dagsläget inget krav på att kommunerna ska erbjuda möjlighet att sortera matavfall i egen påse, men från och med januari 2024 ska alla kommuner ha det som ett alternativ för invånarna. Säffle och Åmål börjar med sortering av matavfall i november i år.

– Det är ett krav enligt den svenska avfallsförordningen, säger Jenny Westin, rådgivare på Avfall Sverige.

Det var för cirka 30 år sedan som de första kommunerna började sortera matavfall i en egen påse. Först ut i Västra Götaland var Borås som haft optisk sortering sedan 1992 och i Värmland började Kil med separata kärl 1998, men de har frivillig sortering.

Finns olika sätt

I flera kommuner finns tre olika abonnemang. Insamling av matavfall, komposterat och fortsatt osorterat.

Den 1 januari 2024 ska alla kommuner kunna erbjuda separatinsamling av matavfall till samtliga hushåll. Det gäller nu också bioavfall från verksamheter som är kommunalt avfall, från exempelvis butiker. Naturvårdsverket har föreslagit att det ska bli ett generellt krav på separat utsortering av bioavfall för både hushåll och verksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.