I fyra värmländska kommuner har en kvinna ordförandeposten i kommunstyrelsen. Från vänster uppifrån: Marie Oudin (M), Gunilla Ingemyr (C), Johanna Söderberg (C), Ann-Katrin Järåsen (S). Foto: SVT

Få kvinnor bland toppnamnen i kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter valet i september ser det ut som att fyra av 16 kommuner i Värmland har valt eller kommer att välja kvinnor till posten som kommunstyrelsens ordförande. Det betyder att tre av fyra poster i länet innehas av män.

– Det är viktigt att alla kön och åldrar är representerade i politiken, säger Marie Oudin (M), kommunstyrelens ordförande i Kristinehamn.

Efter förra valet var det tre kommuner som valde kvinnor till kommunstyrelseordförande i Värmland. Efter höstens val har det skett några förändringar. Åsa Johansson (S) kommer att få lämna sin post i Hagfors och ersätts av en man. I Eda kommun ska Johanna Söderberg (C) väljas och i Kristinehamn har Marie Oudin (M) fått posten den 1 november.

– Det är ett jättespännande hedersuppdrag, lite skrämmande men roligt. Jag har inte riktigt hunnit landa i det ännu, säger Marie Oudin (M).

Kristinehamn

Tre av fyra poster innehas av män

I Torsby och Sunne kommun sitter Ann-Katrin Järåsen (S) och Gunilla Ingemyr (C) kvar på posterna. Det innebär visserligen att antalet kvinnliga kommunstyrelseordförande har ökat till fyra i Värmland, men det är fortfarande tolv av 16 kommunstyrelseordföranden i länet som är män.

”Måste jobba aktivt”

Marie Oudin (M) i Kristinehamn tycker att det är problem att det är så få kvinnor som representeras inom politiken i Värmland.

– Det är något som vi måste jobba aktivt med hela tiden, precis som med demokratifrågor i övrigt. Det är inget som man kan lägga åt sidan och känna att man är klar med, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristinehamn

Mer i ämnet