Mellan klockan 13 och 14 kommer smittskyddsläkare Ingemar Hallén och vaccinationssamordnare Anders Nordmark svara på dina vaccinationsfrågor. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så svarade experterna på läsarnas frågor om vaccinationen i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Det var många som hade frågor inför massvaccineringen i Värmland till regionens vaccinsamordnare och smittskyddsläkare. Svaren kan du läsa här i chatten.

Vaccinationssamordnare Anders Nordmark och smittskyddsläkare Ingemar Hallén svarade på publikens  frågor.

SVT rapporterade · Chatta om vaccinering

Där sätter vi punkt för denna chatt med smittskyddsläkaren Ingemar Hallén och vaccinationssamordnare Anders Nordmark. De som vill ta del av svaren kan läsa dem här i efterhand.

Tack för visat intresse.

SVT · Maria Eva Haglund

När kommer alla värmlänningar över 18 år att vara vaccinerade?  

/Karlstadbo 

Hej Karlstadbo, den frågan är svår att svara på eftersom vi tyvärr inte har några garantier om säkerheten i vaccinleveranserna framöver. Alla ska dock känna sig trygga och säkra med att Region Värmland genomför vaccinationsarbetet så effektivt som möjligt. Ingen värmlänning ska behöva vänta längre än nödvändigt på sin vaccination.  

Anders Nordmark· Vaccinationssamordnare

jag är 60 år, och ska få dos 1 sista april, vilket vaccin kommer jag att få?  

/Todde 

Hej Todde, utifrån hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer ser ut just nu kommer du som 60-åring att erbjudas ett av mRNA-vaccinen. 

Anders Nordmark· Vaccinationssamordnare

Hej jag o frugan fick 1:a Astra 30/3 frugan blev väldigt sjuk efter 15,5tim nästan 39 feber frossa ledvärk kunde nästan inte gå på 2 dygn jag fick mindre Feber, bävar lite för nästa 1 juni eller blir den lindrigare? Några som bokade efter oss fick Pfizer kände inget, samma åldersgrupp, kan vi få Pfizer istället?  

/Lennart Gustavsson 72 år Torsby 

Hej Lennart, samtliga typer av vaccin triggar immunförsvaret vilket kan visa sig i form av de symtom du beskriver. Det verkar finnas ett visst mönster i att AstraZenecas vaccin ger den här typen av symtom efter den första dosen medan det vid något av vaccinen från Pfeizer eller Moderna oftare visar sig efter den andra dosen. Så ja, sannolikt så blir det lindrigare symtom i samband med dos 2. 

Ingemar Hallén· Smittskyddsläkare

När kommer fas 4 att starta i Värmland? Kommer man att kunna bli vaccinerad på jobbet?  

/Vikenbo 

Hej! Preliminär start är i slutet av maj, eventuellt kommer vi att kunna få igång ännu lite tidigare. Vi har haft samtal med några av företagshälsorna i länet om vi skulle komma i ett läge där vi skulle kunna samverka men i dagsläget har vi inga planer på att vaccinera på arbetsplatserna.  

Anders Nordmark· Vaccinationssamordnare

Hur länge tror man att effekt av vaccinet håller i sig? 1, 2, 3år? Och vad händer om vaccinet visar sig ha ett ganska kortsiktigt skydd? Ska då gemene man vaccinera sig årligen?  

/Rutger Jönåker 

Hej Rutger, det här är en fråga där ansvariga myndigheter följer kunskapsläget fortlöpande. Just i dag finns inget tydligt svar på om och i så fall när man skulle behöva följa upp sin vaccination med någon ytterligare dos. 

Ingemar Hallén· Smittskyddsläkare

Det skrivs mycket om övervikt och risker just nu. Om man har BMI +40 men inte har haft någon läkarkontakt alls (aldrig haft någon anledning), ska man vara orolig och bör ingå i Grupp 3? Hur gör man då i så fall? Eller ska man bara vänta tills Grupp 4 påbörjas? Känns inte som tidsskillnaden mellan Grupp 3 Prioritet 3 och Grupp 4 kommer bli så stor. Jobbar som vanligt, kan inte jobba hemifrån.  

/JM 

Hej JM, med ett BMI på 40+ så ingår du i fas 3. Du behöver inte ha haft någon läkarkontakt om det. Du kommer kunna boka tid för vaccination inom kort, följ informationen på webbplatsen 1177.se.  

Ingemar Hallén· Smittskyddsläkare

Varför vaccinerar man inte de unga nu? De sprider ju smittan mest. Åker buss, är i skolan och träffas på fester?  

/Petra 

Hej Petra! Vi följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning för vaccinationen. Det innebär att vi i första hand vaccinerar de som löper störst risk att bli allvarligt sjuka eller dö, samt de grupper som är nära dessa i sitt arbete. 

Anders Nordmark· Vaccinationssamordnare

Har nyss fått diagnosen lymfom, vågar jag vaccinera mig?  

/Eva 

Hej Eva, ja du kan vaccinera dig. Din diagnos innebär ingen ökad risk.  

Ingemar Hallén· Smittskyddsläkare

Diabetes typ 2 och en hyfsat stadig övervikt sägs ju vara stor tumme ner i Corona-sammanhang. Nu besitter jag båda dessa kriterier och undrar när jag kan förväntas få vaccineras? Diabetes är väl ingen hemlighet för regionen, men hur vet ni däremot om att jag är kraftigt överviktig? Skulle ju spontant känna att det vore väldigt krångligt, tungjobbat och därtill också kostsamt att få in mig som Covid-sjuk i vården. Försöker leva restriktivt men livet innebär ju fortfarande daglig lämning på skola/barnomsorg, jobb (delvis hemifrån), nåt besök på nån affär osv. Känns oavsett allt annat än tryggt nu när smittan hotar från alla både förväntade men också oväntade håll.  

/Daniel 

Hej Daniel! Diabetes typ 1 och 2 ingår i gruppen som har förhöjd risk att bli svårt sjuk. Bokningen kommer inom kort att öppna för dig och övriga i den gruppen i fas 3.

Ingemar Hallén· Smittskyddsläkare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet