Alexander Johansson går för första gången in i ett SM-slutspel som lagkapten i Färjestad Foto: SVT

Färjestad tror på avancemang från kvartsfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Med grundserien färdigspelad väntar nu slutspel. För Färjestad väntar Skellefteå i kvartsfinal, som de grönvita hoppas ta sig vidare ifrån för första gången sedan 2013/2014.

– Vi slutade ju fyra och femma så det kommer bli jämnt och tajt, säger FBK-kaptenen Alexander Johansson.

Färjestad går in i slutspelet med en fjärdeplats från grundserien med sig. Den placeringen innebär att de kommer ha hemmaplansfördel i en eventuellt sjunde, och avgörande, match mot tabellfemman Skellefteå AIK.

”Nu handlar det egentligen ingenting om statistik”

Men Färjestad har haft svårt mot SAIK under säsongen och bara tagit fyra av tolv möjliga poäng lagen emellan. Tre gånger har västerbottningarna segrat.

Färjestad i slutspelet 2018

– Ja resultatmässigt är det så, men tittar vi däremot på prestation och statistik så ser siffrorna desto bättre ut. Sedan gäller det ju att vrida det till att vinna matcher. Men där vi är nu handlar det egentligen ingenting om statistik utan bara om att vinna matcher. Punkt slut., säger FBK:s huvudtränare Johan Pennerborn.

– Ett bra solitt försvarsspel, bra powerplay som kan avgöra matcher och ett tålamod att det kan ta rätt många matcher att avgöra den här serien, säger Alexander Johansson om vad han tror krävs för att man ska kunna gå vidare.

Inte varit i semifinal på fyra år

Med inte mindre än fyra SM-guld och mängder av finaler under 2000-talet har Färjestad varit en av de stora dominanterna i svensk hockey. Men de senaste åren har klubben haft svårt att lyckas i slutspelet, inte sedan säsongen 2013/2014 har laget tagit sig förbi kvartsfinalen.

– Det är en historia det där som är väldigt stark. Jag tänker att där vi är just nu, skapar vi nytt och bryter trender. Med ett bra arbete över den här kvartsfinalen tror jag vi kan bryta en trend till, jag har god tro faktiskt, säger Johan Pennerborn som går in i sitt första SM-slutspel som huvudtränare i FBK:s A-lag.

”Många lag kan utmana om bucklan i år”

29-årige Alexander Johansson kom till Färjestad inför förra säsongen och han gör nu sitt första slutspel som lagkapten för klubben. Han ser ingen anledning att fundera på de senaste årens svårigheter i kvartsfinalspelet.

– Jag har bara varit här ett år så jag kan inte svara på hur det varit åren innan men förra säsongen fick vi möta de som vann SM-guld. Jag tror alla förstår att det är en rätt jämn serie och att många lag kan utmana om bucklan i år, säger han.

Hur slutar kvartsfinaleserien mot Skellefteå?

– 4-2 till oss, avslutar han.

Tidigare möten mellan FBK och SAIK under säsongen:

2017-09-21 SAIK – FBK 2-5 (0-1, 2-2, 0-2)

2017-11-16 SAIK – FBK 6-5 (1-1, 3-3, 2-1)

2018-01-20 FBK – SAIK 1-3 (0-1, 1-1, 0-1)

2018-02-24 FBK – SAIK 3-4 (1-1, 0-1, 2-1, 0-1)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Färjestad i slutspelet 2018

Mer i ämnet