Det misstänkta föremålet (till vänster) som hittades vid lekplatsen på Hagalund visade sig vara ett ofarligt batteri. Foto: Privat / SVT Nyheter

Misstänkt spränganordning hittad i Karlstad – visade sig vara batteri

Uppdaterad
Publicerad

Ett område på Hagalund i Karlstad spärrades av på torsdagskvällen sedan ett misstänkt farligt föremål hittats vid en lekplats. Boende i området uppmanades att stanna inne och hålla sig borta från fönster. Vid klockan 20:50 hade polisen fattat beslut om att häva avspärrningen då föremålet visat sig vara ett batteri.

På sin hemsida skriver polisen att man fått larm vid klockan 18.14 på torsdagen om att ett föremål hittats. Bedömningen då var att det ”kan vara en spränganordning. Polisen gick ut med en uppmaning till boende i området att inte gå utomhus, utan stanna inne och hålla sig borta från fönster.

SVT:s reporter på plats kunde dock vid klockan 20.50 konstatera att polisen valt att häva avspärrningen. Det misstänkta föremålet var ett batteri.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Värmland var det två barn som hittade föremålet vid Stensborgs lekplats på Hagalund under torsdagseftermiddagen. SVT har varit i kontakt med pappan till ett av de barn som hittade det misstänka föremålet.

– Det känns väldigt ruggigt och olustigt. Att det ligger något sånt här där barn leker, säger han, och fortsätter:

– Om det skulle visa sig vara ett påhitt så är det också väldigt olustigt, speciellt eftersom man inte kan veta om det är äkta eller inte.

”Under kontroll”

Tidigare under kvällen hade dock polisen valt att ringa in nationella bombskyddet till Karlstad för att undersöka det misstänkta föremålet. I väntan på att bombgruppen skulle ansluta beslutade man att skicka upp drönare för att fotografera och filma det misstänka föremålet

– Dessa bilder får sedan våra kollegor från bombskyddet titta på och göra en bedömning, sade Stefan Wickberg vid polisen.

Vilken betydelse drönarinsatsen haft är i nuläget oklart. Vid 21-tiden på torsdagskvällen vad dramat dock över på Hagalund.

– Det visade sig vara ett batteri till någon form av elpryl, en hoverboard eller motsvarande, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin.

”Var misstänksam”

Larmet kom bara två dagar efter granatfyndet på Kanikenäset, som slutade med att polisen spärrade av ett större område innan man kunde spränga föremålet som visade sig vara en tjeckisk chockgranat.

Enligt polisen ska man som Karlstadsbo inte behöva känna någon oro för att befinna sig utomhus.

– Vi har inga tecken på att man generellt ska känna någon oro. Å andra sida är det ju allmänhet som befinner sig i dessa områden, säger Stefan Wickberg, och tillägger:

– Var misstänksam om du dyker på nåt som skulle kunna vara explosivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.