Foto: SVT

”Fårnyelse” temat på årets Fårfest

Publicerad

Det är 13:e gången som Fårfesten i Kil arrangeras. En fest som växer för varje år.
– Vi brukar ha runt 9 000 besökare, berättar Karin Granström som är ordförande i ”Fåreningen Fårfest i Kil”.

Varje år har festen ett speciellt tema och i år är det ”Fårnyelse” som är ledordet att jobba mot.

– Vi tycker att återbruk ligger i tiden, säger Karin Granström.

På programmet i år står, förutom den stora Fårfestshowen, bland annat en workshop där man kan få tips om hur man lagar sina skinn- eller ullplagg.

En vinnare kommer också att utses i en tävling där folk har skickat in sina lagade ulltröjor. Festen hålls inte bara på Sannerudsskolan utan också i kyrkorna där det bjuds på utställningar och mat samt en speciell gudstjänst i fårets tecken på söndag.

Ökande intresse

Enligt arrangörerna ökar intresset för ull. Festen växer också för varje år. Runt 150 utställare deltar och man tvingas till och med tacka nej till utställare.

– Det är en populär och en fantastisk mötesplats för både företag och människor som gillar att jobba med ull och tycker om får.

När det gäller besökarna brukar de vara i alla åldrar, komma från hela länet, från andra delar av landet och även en del utländska besökare dyker upp.

– Jag vet att det kommer ett gäng från norra Island som besöker Värmland och Kil just för Fårfestens skull – så det är väldigt speciellt, säger Karin Granström.

Näringsliv möter ullproducenter

Under festen kommer också en del riktigt stora företag för att träffa värmländska ullproducenter.

– När vi startade Fårfesten var anledningen delvis att så oerhört mycket ull slängdes. Men nu håller något på att hända – det har vänt och folk inser att ull är en bra resurs som går att återbruka och göra om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer