Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör bilhandlaren berätta mer om den ansträngda situationen. Foto: SVT

Kraftig inbromsning av bilförsäljning i Sverige – både nya och begagnade fordon

Publicerad

Pandemin har orsakat komponentbrist inom bilindustrin och försäljningen har bromsats upp. Antalet nybilsregistreringar i hela Sverige har minskat dramatiskt de senaste månaderna – och inbromsningen märks av tydligt även på andrahandsmarknaden:

– Det är ansträngt, säger Håkan Hallgren, försäljare av begagnade bilar i Forshaga.

När färre nya bilar kommer ut på marknaden ger det problem också för försäljningen av begagnade bilar. Det finns färre begagnade bilar till salu och priserna har ökat med 20 procent på ett år.

– När det inte säljs så mycket nytt, kommer det inte heller in så många begagnade bilar. Vi har sådär en 70 bilar i lager, normalt kan det vara omkring hundra, säger bilhandlaren Håkan Hallgren i Forshaga.

Och i Värmland är nedgången tydlig över tid. Nyregistreringen av personbilar här har sjunkit från 8 600 år 2019 till 5 800 hittills i år.

Sett till hela riket är det stor skillnad på läget i år jämfört med i fjol. I september föll nybilsregistreringarna i hela Sverige med 21,2 procent jämfört med september 2020. I oktober var minskningen 28,9 procent jämfört med samma månad förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet