Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Emelie Gustafsson, centrumledare på föreningen Omtänksamma Kristinehamn, berätta mer om julhandeln. Foto: SVT

Färre klappar under granen – lokala handlare i Kristinehamn drabbas

Publicerad

Julen är handelns viktigaste försäljningshögtid. Men i år planerar lite mer än var tredje person att köpa färre julklappar, visar en rapport från Svensk Handel. Det påverkar den lokala handeln i till exempel Kristinehamn.

– Det har minskat på sina håll, säger Emelie Gustafsson, centrumledare på föreningen Omtänksamma Kristinehamn.

Julhandeln har pågått i flera veckor. Fyra adventshelger med särskilda satsningar och extraöppet på söndagarna har passerat. Men det är oroliga tider och konsumenter har dragit in på julklappsinköpen.

”Folk håller i sina pengar”

Enligt Svensk Handels prognos kommer den totala julklappshandeln uppgå till 22 miljarder kronor i år, vilket är en minskning med 1 miljard jämfört med fjolårets julklappshandel.

– Det känns som att folk håller i sina pengar lite mer, säger Emelie Gustafsson.

Positiva tongångar ändå

Som centrumledare har hon kontakt med många handlare. Generellt märks en minskning i julhandeln säger hon, men att en del mer nischade handlare ändå verkar ha en positiv känsla.

– Vi märker en liten minskning men vi är positiva, säger butiksägaren Katarina Olsson och hon berättar att kunder sagt att de väntar med att handla julklapparna tills lönen kommer den 23 december.

I klippet ovan kan ni se mer om julklappshandeln i Kristinehamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.