Hör mer om varför det är viktigt att testa sig för Sveriges vanligaste cancersjukdom. Foto: SVT

Prostataföreningen: Fars dag ska handla om mäns hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Mustaschkampen vill att fars dag ska vara en dag då vi fokuserar på hur våra pappor mår. Sedan 1 oktober har Prostatacancerföreningen Värmland stått mitt bland shoppande värmlänningar i Mitt i City för att prata om mäns hälsa. 

Enligt fakta från SCB dör män tidigare än kvinnor. Män motionerar mindre än kvinnor. Dessutom drabbas över 10 000 män varje år av prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom.

Drabbades själv

Håkan Florin ordförande i Prostatacancerföreningen Värmland fick ett cancerbesked för tio år sedan och tack vare ett PSA-test upptäcktes sjukdomen i tid.

– Det här är en sjukdom som inte har några symptom men man kan bota den. Det är ett viktigt besked som många behöver få ta del av, säger Håkan Florin.

Ett PSA-test är ett enkelt blodprov som tas på vårdcentralen. Sedan 2015 har en aktivt riktad information om PSA-test gått ut till män mellan 50-70 år i Värmland, berättar Håkan Florin. Informationen har nått ut till alla män i åldersgruppen sedan 2019, men inom ett par år hoppas han på en allmän screening för att upptäcka prostatacancer.

Namninsamling för screening

Just nu samlar föreningen in namn och listan närmar sig nu 20 000 underskrifter.

– Vad vi vill med namninsamlingen är att lämna in det här som en påtryckning till Socialstyrelsen i hopp om att de ska ta upp det här med allmän screening av prostatacancer, säger Håkan Florin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.