Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carin Skarman, vd för KBAB, och Maria Frisk, vd för Fastighetsägarna, hoppas att hyresrabatten ersätts med ett direkt stöd till näringsidkarna. Foto: SVT

Fastighetsägarna vill se direkt stöd – istället för hyresrabatt

Publicerad
Förlora hyresintäkter nu, i hopp om att stötta butiksägare genom coronakrisen, eller kräva in hela hyran men riskera att hyresgästen går i konkurs? Valet är inte lätt, men de värmländska fastighetsägarna verkar vara mer benägna att välja det första alternativet, som också kan ge rätt till statligt bidrag. Men, bidraget gäller bara till och med juni. Efter det hoppas många på ett direkt bidrag till näringsidkarna, istället.

Hyresrabatten är en form av krisstöd som riktar sig till näringsidkare och deras hyresvärdar. Om fastighetsägaren sänker hyran så kommer staten täcka upp för hälften av den kostnaden.

Men, det gäller bara i april, maj och juni. Och det är fastighetsägaren själv som beslutar om hyrans ska sänkas över huvud taget, och med hur mycket. Dessutom är det bara vissa branscher som bidraget gäller för, och näringsidkaren ska ha haft en god ekonomi innan coronakrisen.

Vad som händer efter juni är det ingen som vet, men branschorganisationen Fastighetsägarna hoppas att stödet görs om till ett riktat stöd, som går direkt till näringsidkaren.

Hör Maria Frisk, vd för Fastighetsägarna, och Carin Skarman, vd för KBAB, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet